Občanský, nautický, astronomický. Existují tři druhy soumraku, v létě ale nikdy není úplná tma

22. květen 2022

Soumrak není jenom jeden. Jak vysvětluje jihočeský astronom Miloš Tichý, odborníci rozlišují tři druhy soumraku. První z nich je občanský. Nastává, když se Slunce nachází šest stupňů pod obzorem.

„Občanský soumrak poznáte, když jste večer venku, začne se stmívat a vidíte na práci méně a méně. Vidíte normálně barevně a najednou nastane okamžik, kdy vám oko přepne, dalo by se říci, do černobílého módu. Jako webové kamery. Při občanském soumraku přestává být pořádně vidět,“ popisuje Miloš Tichý.

Po občanském soumraku nastává soumrak nautický. V této fázi je Slunce šest až dvanáct stupňů pod obzorem. „Označení nautický vychází z historie. Ke konci přišel okamžik, kdy námořníci nebyli schopni rozeznat, kde mají vodu a kde oblohu, odstín oblohy byl úplně stejný jako odstín moře,“ dodává astronom.

Nakonec nastává astronomický soumrak. „To je Slunce dvanáct až osmnáct stupňů pod obzorem a opravdu se nám vše ztmavuje a ztmavuje. A když je Slunce více než osmnáct stupňů pod obzorem, tak je naprosto černočerná tma,“ líčí Miloš Tichý.

V létě ale astronomický soumrak nenastává, Slunce se nedostane osmnáct stupňů pod obzor. „Proto se lidem zdá, že v létě jsou noci takové šedivější, že není úplně ta černá tma oproti třeba listopadu nebo prosinci,“ doplňuje Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související