Obce kolem lomu Zárubka se snaží zvrátit souhlas krajského úřadu s další těžbou

21. duben 2023 08:55

Obce z okolí lomu Zárubka na Chrudimsku nesouhlasí s pokračováním těžby kamene. Souhlas vydal krajský úřad vloni v listopadu, provozovatelé ještě potřebují povolení báňského úřadu. Situace se ale znovu komplikuje. Obce mají k těžbě výhrady a původní rozhodnutí napadly.

Lom patří společnosti Skanska. Povolení k těžbě měla do konce loňského roku. Původně žádala o prodloužení těžby o dalších dvacet let, krajský úřad ale vydal souhlas na polovinu, tedy dalších deset let. Firma žádost zdůvodnila tím, že je vysoká poptávka po kameni, že by v lomu zůstaly nedotěžené zásoby a že pokračovat už v otevřeném dobývacím prostoru dává větší smysl, než otevírat nové ložisko - ať už z pohledu ekonomiky i zásahu do krajiny. Obce s okolí lomu ale s další těžbou buď přímo nesouhlasí, nebo aspoň mají zásadní připomínky.

Hlavní výhrady okolních obcí směřují k dopravnímu zatížení, hluku a zvýšené prašnosti při zpracování kamene. Krajský úřad proto souhlas doplnil o několik podmínek, které se Skanska zavázala akceptovat. Mezi ně patří třeba využití železnice k odvozu části vytěženého kamene, pořízení technologie, která by měla snižovat prašnost nebo webkamery pro kontrolu provozu nákladních aut.

Prosetín souhlas napadl

Obcím to nestačí. Leštinka s další těžbou nesouhlasí, podle starosty Luboše Kropáčka by pokračování prací negativně ovlivnilo život lidí ve vesnici. Prosetín dokonce předběžný souhlas napadl, podal podnět na Ministerstvo životního prostředí, aby původní řízení o pokračování těžby prověřilo.

Těžba pokračovat zatím nemůže. V lomu se zpracovává vytěžený materiál, báňský úřad vede vlastní řízení o případném povolení těžby. A do toho může vstoupit opakování procesu EIA - tedy vlivu plánu na životní prostředí. Tenhle razítkový souboj tak nejspíš potrvá ještě několik měsíců a úspěšná může být nakonec kterákoli strana.

Spustit audio

Související