Obchodní centrum, ve kterém by se ztratil i Chuck Norris. O své prvenství zřejmě přijde

21. říjen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Největší nákupní centrum na světě najdeme v čínském desetimilionovém městě Tung-kuan. Nabízí k pronájmu přes 650 tisíc metrů čtverečních plochy ve víc než dvou tisícovkách obchodů.

Denně je schopné pojmout až 100 tisíc návštěvníků, skutečnost je ovšem jiná. Nové jihočínské nákupní centrum (New South China Mall), jak se obchodní dům jmenuje, otevřeli před deseti lety jenom s necelou padesátkou obchodů.

Naplnit ho nepomohla ani replika Vítězného oblouku, ani kanál s gondolami. Vinu na tom, že obchodní dům zeje prázdnotou, má hlavně jeho špatná dostupnost pro obyvatele města.


Největší obchodní centra se staví nejvíc v Asii. New South China Mall je dvakrát větší než největší nákupní centrum v USA. Největší české obchodní centrum je v pražských Letňanech. Na ploše přes 125 tisíc m2 se nachází kolem 200 obchodů.

Letos ale televize CNN přišla s překvapivou zprávou, že největší nákupní centrum světa ožilo. Obchody a restaurace procházejí rekonstrukcí a jejich majitelé plní optimismu věří, že nákupní centrum vstane z mrtvých.

Navzdory rekonstrukcím si své prvenství pravděpodobně dlouho neudrží. V budoucnu by ho o něj měl připravit Obchodní dům světa (Mall of the World) v Dubaji s rozlohou téměř o 100 tisíc metrů čtverečních větší.

Spustit audio