Obchody s potravinami v malých obcích často přežívají jen za pomoci kraje nebo místní samosprávy

25. březen 2023 07:50

Na hraně přežití balancují podle některých starostů obchody s potravinami v malých obcích. Radnice musí provozovatele dotovat a všelijak jim ulevovat, jinak by se mohlo stát, že obchodník zatáhne pomyslnou roletu a skončí. To v posledních letech už přes veškerou snahu zažili hned v několika obcích i v Královéhradeckém kraji. 

„Lidé sem už nechodili nakupovat. To byl největší problém. A nájemce, který měl obchod pronajatý, už to nezvládal i když od nás dostal nějakou dotaci. Snažili jsme se mu nějak pomáhat, ale už to prostě nebylo k udržení. Je nás tady 120 obyvatel a když z toho chodí jen 10 lidí nakupovat, tak je to neudržitelné.“ Zkušenosti nezávislého starosty Františka Šafky ze Šaplavy, malé obce mezi Hořicemi a Novým Bydžovem, jsou hodně podobné zkušenostem řady dalších starostů.

Čtěte také

V Šaplavě i v řadě dalších obcí dělali co mohli, ale prodejna tam už zkrátka není. A to i přes dotace z Královéhradeckého kraje.

Funguje třeba dotační program Obchůdek Plus, říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „V tuto chvíli máme přihlášeno 57 žádostí s celkovou alokací 3,9 milionu korun. O poskytnutí dotací budou na nejbližším zasedání rozhodovat zastupitelé kraje. Dále kraj už od roku 2019 podporuje venkovské prodejny vlastním dotačním programem.

Druhý zmíněný program je právě pro obce, které podporují prodejny ze svého rozpočtu. Jenže to nestačí, oba dotační programy není navíc podle kraje možné kombinovat a hlásit se do obou. Šaplava, Sovětice, Údrnice, Lovčice, Veliš. To je seznam obcí, kde prodejny v poslední době zanikly. Někde tomu šli sami provozovatelé obchodů tak trochu naproti.

Čtěte také

Třeba v Sověticích to ke konci už úplně ideálně nefungovalo, říká tamní nezávislá starostka Miroslava Kdoulová. „Musím i za sebe říct, že tam otvírací nebyla úplně vyhovující. A dalo se očekávat, když si odpoledne nekoupíte čerstvé pečivo, že prostě lidé z práce pojedou rovnou do jiného obchodu.

Přesto obec zvažovala nabídku na odkup prodejny, nakonec se ale zastupitelé rozhodli, že to smysl nedává. Rozum v Sověticích musel mít navrch nad emocemi.

„Prodejna byla postavena na přelomu 70. a 80. let minulého století v akci Z. Takže ji stavěli zdejší obyvatelé a platil ji národní výbor. Bohužel, to dospělo do takového stadia, že ačkoliv jsme si to postavili sami, tak dnes se díváme na prázdný obchod, popisuje Miroslava Kdoulová.

Někde už obchody skončily, jinde mají namále

Podle hejtmanství je přitom jejich fungování důležité nejen kvůli samotné možnosti nakoupit potraviny, říká Dan Lechmann. „Samotné obchody zároveň slouží jako taková centra, kde se lidé mohou sejít. Tedy fungujeme tam i jistá společenská a kulturní funkce.

Kraj nemá informace o tom, že by se měla letos situace dramaticky zhoršit a o hrozícím zániku dalších malých prodejen zatím neví.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související