Obchvat Lišova na Českobudějovicku se konečně staví. Městu uleví od těžké dopravy a řidičům usnadní cestu

3. únor 2023 11:09

Stavba obchvatu Lišova na Českobudějovicku začala. Místní obyvatelé na to čekali skoro dvacet let. Přes devět a půl kilometru dlouhá přeložka bude stát téměř jednu miliardu korun. Hotová by měla být v roce 2025. Obyvatelům města uleví od tranzitní dopravy a řidičům výrazně usnadní cestu z krajského města do Třeboně a Jindřichova Hradce.

Středem města Lišov denně podle posledních měření projede přes 14 tisíc aut včetně kamionů. Obchvat podle starosty Jiřího Švece uleví prakticky všem. „My jsme tady za poslední desetiletí měli bohužel několik smrtelných dopravních nehod, o drobných kolizích ani nemluvím. Zatěžuje to nejen život našich obyvatel, ale ztěžuje to i život řidičům. Obyvatelé po celé ty roky souhlasili, nikdy jsme tu neměli žádné polemiky o tom, jestli obchvat chceme, nebo ne,“ připomíná.

Od stávající trasy silnice I/34 se přeložka oddělí v lokalitě Klauda, kde vznikne nová mimoúrovňová křižovatka. Poté povede jižně pod Lišovem. „Obchvat se skládá ze 74 objektů, z toho zhruba devět mostních konstrukcí, dvě mimoúrovňové křižovatky, dvě protihlukové stěny. Výstavbou bude dotčeno dalších 25 přilehlých komunikací,“ upřesňuje výkonný ředitel stavební firmy Zdeněk Babka.

Na jihovýchodním okraji Lišova už bagry a nákladní auta provádí první stavební práce. Obchvat uleví i sousedním Štěpánovicím. „Hodně se mluví o Lišovu, protože tam je průtah městem delší, komplikovanější, ale samozřejmě i obec Štěpánovice tranzitní dopravou trpí,“ říká generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Výstavba ale v následujících měsících přinese různá omezení. Pro obyvatele města to znamená hlavně hluk a prašnost. Řidiči zase musí počítat se zdržením. „Přinese to dílčí omezení dopravy, trasa přemosťuje i stávající komunikaci, takže i tam se dají očekávat určité komplikace,“ potvrzuje Radek Mátl.

Na stávající trasu silnice I/34 se obchvat napojí u Vranína. Z tohoto místa by měl pak vést zhruba tříkilometrový navazující úsek do Třeboně. Ředitelství silnic a dálnic teď pro tento projekt chystá podklady k územnímu rozhodnutí.

Spustit audio

Související