Obec Bukovník opravila historickou sýpku, nová expozice se zde otevře na podzim

15. květen 2023 16:50, aktualizováno

Obec Bukovník na Klatovsku, čítající jen několik desítek obyvatel, se pustila do opravy historické sýpky z 19. století. Vznikne zde nová expozice.

Ačkoliv takto malá obec nemá zrovna velký rozpočet, pustila se do rozsáhlé rekonstrukce historické sýpky, která je spolu s kostelem dominantou obce. Před dvěma lety se obci podařilo získat ji do svého majetku od soukromého majitele. Teď zde buduje sál pro společenské akce a také muzeum. S financováním pomohla dotace z programu Ministerstva zemědělství, která tvořila 80 procent celkových nákladů.

„Spodní část bude takové interaktivní centrum. Rádi bychom tu měli třeba vernisáže, svatební obřady a podobně,“ popisuje starostka Bukovníku Iveta Lysáčková. Horní patro zaujímá jedna velká místnost s vyřezávanou dřevěnou postelí, kredencem, stolem, lavicí a dalším nábytkem. „Zde chceme ukázat, jak se v Bukovníku žilo zhruba v 19. století. Na police a do vitrín instalujeme dobové exponáty, povětšinou od místních obyvatel. Jsme sice malou obcí, ale historii máme bohatou, tak bychom si přáli, aby se na to nezapomnělo.“

Muzeum bude po dokončení přístupné celou letní sezónu a také na velké svátky během roku, a to po předchozím objednání. V plánu jsou komentované prohlídky. „Bukovník je taková tranzitní obec, přes nás jezdí všichni na Šumavu. Věříme, že se u nás cestou zastaví a nové muzeum navštíví,“ říká starostka. Opravená sýpka s novou expozicí se poprvé návštěvníkům otevře letos na podzim.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio