Obecní dům. Secesní stavba, kterou procházely dějiny

22. listopad 2021

Obecním domem v Praze procházely dějiny. V roce 1918 zde rakouská vojenská moc složila kapitulaci do rukou mužů zakládajících novou Československou republiku. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Obecní dům v Praze

Právě tady se v listopadu 1989 uskutečnila rozhodující jednání mezi Občanským fórem a poslední komunistickou vládou.

Obecní dům stojí na místě Králova dvora

Ostatně není se čemu divit. Vždyť Obecní dům, ukázka nádherné architektury z počátku minulého století, byl postaven na místě Králova dvora, sídla českých králů Václava IV. či Jiřího z Poděbrad.

Jak a proč byla postavena budova, která dodnes přitahuje turisty svou krásou a velkolepostí? To všechno se dozvíte v Příbězích z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře představí slavný český seriál, o kterém tvůrci netušili, že se stane legendou.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související