Obědy ve školních jídelnách se vyplatí i po zdražení. Zájem o ně stoupá také mezi seniory

O obědy ze školních jídelen roste mezi lidmi kvůli zvyšujícím se cenám potravin a energií zájem. Stojí totiž kolem sta korun. Některé jídelny nejsou schopné poptávku kompletně pokrýt a zájemce vedou v pořadnících.

Je krátce před polednem a do jídelny základní školy Heyrovského v Olomouci dorazili první strávníci. Nejde o žáky ani učitele. Jsou to lidé, kteří si jídlo ze školní jídelny objednávají. Najíst se můžou přímo u stolu nebo si oběd odnést domů. Zájem o službu je podle vedoucí školní jídelny Evy Frankové velký. „Oni by chtěli chodit, ale nemáme kapacitu. Vedeme si pořadník, ve kterém máme asi padesát zájemců,“ popsala vedoucí.

Pořadník fungoval i v minulosti, teď do něj ale podle vedoucí přibývají další, především starší lidé. Se zvyšujícími se životními výdaji se jim podle ní vyplatí nákup hotového jídla. „Myslela jsem si, že když jsme zdražili, tak se budou odhlašovat. A nic,“ dodala Franková.

Zájem o školní obědy mají lidé i v jídelně olomouckého gymnázia Hejčín, ta na konci července zveřejnila na webových stránkách instrukce, jak se ke stravování přihlásit. Cena jednoho oběda je podle vedoucího jídelny Petra Pospíšila necelých sto korun. „Těm starším lidem to kolikrát vydrží na celý den,“ popisuje Pospíšil.

O obědy mají zájem lidé hlavně z okolí školy. „Cena je příznívá v porovnání s restauracemi. Ve školních jídelnách je strava hlavně vyvážená i pro ty starší lidi,“ dodal vedoucí, podle kterého má zatím jídelna dost míst pro cizí strávníky. Vedení školy ale kvůli narůstajícím cenám zvažuje, že zruší rozvoz obědů a zachová stravování pouze v jídelně.

Spustit audio