Objektivní příčiny?

14. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Obchodníci z centra Ostravy zatím na tržbách nepoznávají, že za 10 dní budou Vánoce. V průzkumu ČTK si všichni postěžovali, že předvánoční tržby jim rok od roku klesají, letos v meziročním srovnání až o polovinu.

0:00
/
0:00

Tuhle si ostravští prodejci postěžovali, že jim klesají tržby. Teď před Vánocemi. Jejich důvody znějí logicky: vysoká nezaměstnanost a nižší kupní síla, velké množství velkých obchodních center s dobrou dopravní dostupností, respektive možností bezproblémového parkování téměř u pokladny.

Na druhou stranu mne informace o špatně se hýbajících kšeftech docela překvapila. Sám jsem totiž - jako každým rokem v podstatě na poslední chvíli - v těchto dnech vyrazil do ulic a především do obchodů. Podívat se, co by mohl mým blízkým Ježíšek nadělit tentokrát. Jako každým rokem mi i letos nákupy připomínaly spíše nějaký bojový úkol, velmi náročnou překážkovou trať. Lidí je všude plno a nezdálo se mi, že by utráceli méně.

Těžko říct. Možná jen, že jsou zákazníci opět o něco více rozmazlenější. Nebo taky náročnější. A pokud má někdo hlouběji do kapsy, jen tak nějakou věc nekoupí a vybírá si. Pak se ale nabízí otázka, zda problém oněch dotčených obchodníků není třeba taky někde jinde. Zda skutečně nabízejí to, co by lidi rádi. A v tomto směru si už tak jist nejsem. Sám mívám často pocit, že v regálech jsou jen jakési "vycpávky", ale ne zboží, které hledám a které bych chtěl.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.