Oblíbené samosběry jahod začnou letos v Královéhradeckém kraji kvůli počasí určitě o něco později

22. květen 2021

Počasí se na jednu stranu postaralo o to, že si na jahody musíme počkat, na druhou stranu ale pomohlo k tomu, že by jahod letos mělo být dost. Zatímco v minulých letech spouštěly některé farmy samosběr už na konci května, letos to vypadá nejdřív na polovinu června.

„Letos budou určitě o 14 dní až 3 týdny jahody později. Je to vlivem počasí, protože bylo chladněji a úhrn srážek je veliký," říká například Petr Andrašovský, který má na starosti pěstování jahod v agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany.

Čtěte také

A úroda by měla být solidní, potvrzuje i Pavel Jansa z družstva v Nahořanech.
„Zatím to kvete pěkně. Pokud na to nepřijdou kroupy nebo nějaký opožděný mráz, tak by mělo být jahod dostatek."

Na jahody budeme sice čekat déle, ale zpoždění je jediná věc, na které se počasí podepsalo negativně.

V ostatních ohledech to vychází podle Luďka Laňara z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích pro jahody výborně.
„Díky tomu, že je nástup jara pozvolný, řekněme kvůli dobrému rozložení srážek, tak dochází k dobrému vývoji rostlin. Dobře roste kořenový systém i nadzemní hmota, tedy listy potažmo i plody."

Ječné lívance s jahodami

Solidní úrodu by mohly ohrozit ještě případné mrazy nebo extrémní srážky, po kterých by mohly jahody napadnout některé houby, tyhle možnosti ale moc pravděpodobně vzhledem k předpovědi počasí nevypadají.

Čtěte také

A že jahody nebudou dost zralé a sladké, když nebude teplo? Omyl, vysvětluje Luděk Laňar.
„Pro cukernatost jahod je důležitý alespoň desetistupňový rozdíl mezi teplotou v noci a přes den. A dobré také je, aby se denní teploty neblížily ke 30 stupňům. Člověk by řekl, že při vysoké teplotě a sluníčku by to mělo být ideální, ale není."

Zatím to tedy vypadá nadějně, naplánovat si samosběr bude i letos stát za to. Termíny jeho spuštění najdete na webových stránkách jednotlivých družstev, která ve srovnání s minulými roky nechystají žádné zásadní změny například v ceníku.

Pouze ve Lhotě pod Libčany najdete letos zhruba o třetinu menší rozlohu jahodových plantáží, družstvo tam pracuje na výsadbě nových jahod - ty budou ale k dispozici až příští rok.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související