Obnovu Velkého náměstí v Písku brzdí už řadu let námitky obyvatel. Vadí jim hlavně omezení parkování

23. únor 2023 12:34

Obnova Velkého náměstí v Písku by mohla po šesti letech průtahů konečně začít. Doposud ji brzdily námitky obyvatel. Odpůrcům vadí hlavně menší počet parkovacích míst. Podle některých by to znamenalo krach obchodů nebo komplikace provozu zdravotnických zařízení.

Majitel lékárny Marek Bárta si myslí, že omezení parkovacích míst by zkomplikovalo život mnoha lidem. „Jsou tu dvě ordinace lékařů, zubař, zdravotnické zásobování, lékárna. A to, že obchodům na náměstí ubydou zákazníci, je prostě fakt. Máme to vyzkoušené – když se třeba před koncertem zavře náměstí na dva dny, je návštěvnost třetinová,“ popisuje.

S tím souhlasí další písecký obyvatel Martin Kuba. „Jde o to, že když to tady zavřete, tak to tady zavřou všichni,“ zdůrazňuje.

Někteří obyvatelé mají ale protichůdný názor, například Hana Oborná. „Mně by to nevadilo, protože míst je tady dost, navíc se dá parkovat i o ulici dál,“ říká.

Podle místostarostky Písku Petry Trambové by náměstí nemělo být velkým parkovištěm. Myslí si, že snížení počtu míst na třetinu místní obchodníky významně nepoškodí. „Máme zkušenosti s pěší zónou, kde jsou stálí nájemci obchodů a ten život tam pulsuje velmi dobře. Pokud zavedeme progresivní sazbu parkovného, například první půlhodina zdarma a potom zvyšující se poplatek, jsme schopni obsloužit návštěvníky náměstí, kteří si potřebují v centru města něco zařídit,“ argumentuje.

Čtěte také

Námitky obyvatel projekt komplikují už řadu let. Jen v předcházejících třech letech se na podnět místních řešil návrh prohlášení historického centra kulturní památkou, také námitky podjatosti městského úřadu v Písku, Milevsku a krajského úřadu, a to až do roku 2021.

„Do doby rozhodnutí o podjatostech nemohlo řízení pokračovat a nemohlo být uskutečněno veřejné projednání. To se uskutečnilo až na podzim roku 2021. Následovala aktualizace některých stanovisek, která mezitím pozbyla platnost, a to samé se opakovalo v druhé polovině loňského roku. Po dalším doplnění stanovisek dal úřad účastníkům další možnost seznámení se s podklady na konci ledna,“ uvádí tajemnice městského úřadu Hana Jánová.

V případě, že do konce února nepřijdou ke stanovisku žádné připomínky, může stavební úřad vydat územní rozhodnutí. Řízení potom bude pokračovat až do stavebního povolení.

Spustit audio

Související