Obraz Františka Kupky se v Praze vydražil za rekordních 62 milionů korun

26. listopad 2016

Obraz Františka Kupky Série C I. (Protihodnoty) z roku 1935 se v pražském Mánesu prodal v novém domácím aukčním rekordu za 62 milionů korun. Dílo patří k vrcholům světové abstraktní tvorby. Po čtyřech letech z prvního místa žebříčku českých aukcí obraz odsunul jiné Kupkovo dílo Tvar modré.

Kupkova geometrická abstrakce v oleji na dřevěném panelu obsahuje obrazec složený z barevných čar v převládající modré barvě. Dílo o rozměrech 55x60 centimetrů je v původním Kupkou navrhovaném a malovaném rámu. Obraz nakonec získal zájemce, který přihazoval přímo ze sálu, další dražitel licitoval po telefonu.

Dražený obraz je prvním ze Série C z poloviny 30. let, kterou dohromady tvoří 12 obrazů. Před devíti lety se obraz Výšky IV. (Série C II.) prodal za 22,1 milionu korun bez aukční přirážky. Šlo tehdy o první prodej nad 20 milionů na českém trhu.

Jiné Kupkovo dílo Tvar modré bylo v roce 2012 prodáno za 55,75 milionu korun bez aukční přirážky. Vydražila ho společnost Adolf Loos Apartment & Gallery, která pořádala i dnešní aukci.

Ve výstavní síni Mánes se dražila díla s celkovou vyvolávací cenou 147 milionů korun. Nejdražší položkou byl Kupkův obraz za 60 milionů korun. V dražbě byl ale také slavný obraz Žáby Oscara Kokošky.

Čtěte také

Ten nakonec dosáhl většího zájmu než Kupkovo dílo. Jeho cena totiž během dražby stoupla z 25 na 36,25 milionů korun.

Faktem ale zůstává, že Kupka se z českých autorů prodává nejlépe nejen doma, ale i v zahraničí. Minulý týden švédská síň Stockholms Auktionsverk vydražila Kupkův obraz L'Envolée (Vzlet/Únik) z let 1914 až 1919 za 21 milionů švédských korun.

S provizí a autorským poplatkem se jedná o nový mezinárodní aukční rekord autora a také nejvyšší sumu za práci malíře českého původu. Přibližně jde o 68,7 milionu korun.

autor: zuf | zdroj: ČTK
Spustit audio