OBRAZEM: Soutěž o Nejkrásnější turistickou pohlednici České republiky vyhrál Bezděz Ladislava Rennera

23. leden 2023, aktualizováno

Začátkem ledna byly vyhlášeny výsledky tradiční soutěže o Nejkrásnější turistické pohlednice České republiky. Pět z deseti prvních míst obsadily snímky fotografa Ladislava Rennera z České Lípy. Mezi nimi zřícenina hradu Zvířetice na Mladoboleslavsku, zlato si ze soutěže odnesl královský hrad Bezděz. Ten sice leží pár kilometrů za hranicí kraje, ale je častým cílem výletů nás, Středočechů, a tak ho bereme za svůj. Vítězná fotka Bezdězu přitom vznikla díky velké náhodě.

„Jednoho večera se mi ozval známý, že se na poslední chvíli uvolnilo místo v balonu,“ vypráví fotograf Renner, „takže jsem druhý den ráno vyrazil směr Bezděz.“ Přidanou hodnotou k nezapomenutelnému zážitku, kterým let balonem určitě je, byly nádherné podmínky pro focení. A tak vznikl snímek pro pohlednici Bezdězu.

Ladislav Renner původně točil a stříhal video, s focením začal jako samouk v pětadvaceti letech. Vědomosti získával na internetu, příklad si bral ze zkušených fotografů, jejichž tvorba se mu líbila. Ti pro něj byli inspirací. Používá foťák i dron. Fotí krajinu, architekturu, interiéry, lidi jen okrajově. Pokud je to možné, cesty za focením spojí s rodinným výletem, dcerám rád ukazuje krásy naší vlasti.

Ve Středočeském kraji má mnoho oblíbených míst. „Pokud bych musel zmínit jedno, bylo by to Kokořínsko, které je pro mě hodně tajemné.“

Tisíciletý dub

A sny Ladislava Rennera? „Cestovat po světě. Protože na světě je tolik úžasných míst!“ Mnohé sny fotografa už si splnil. Díky spolupráci s agenturou CzechTourism se jeho fotky dostaly do celého světa.

Ladislav Renner se v první desítce 26. ročníku soutěže o Nejkrásnější turistickou pohlednici České republiky umístil s pohlednicemi Královský hrad Bezděz (1. místo), Českolipsko – krajina kopcům zaslíbená (2. místo), Trosky, Český ráj (4. místo), Jedlová, Lužické hory (6. místo) a Tajemné Zvířetice (7. místo). Do soutěže bylo přihlášeno 74 pohlednic, 78 turistických vizitek, 62 kalendáříků a 12 turistických deníků a pasů. V uplynulých ročnících této soutěže Rennerovy pohlednice zvítězily už mnohokrát.

Jak cestuje po republice a jak vznikla fotka Zvířetic? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio