Obrázky z výstavy - M. P. Musorgskij / instr. Václav Smetáček

9. prosinec 2004

Po náhlé smrti architekta a malíře Viktora Hartmana uspořádal Modest Petrovič Musorgskij a několik dalších přátel výstavu jeho kreseb s originálními náměty. Musorgskij však učinil nepoměrně více tím, že pod dojmem této výstavy napsal jedno ze svých nejslavnějších děl "Obrázky z výstavy", často nazývané podle ruského originálu "Kartinky". Cyklus klavírních skladeb Musorgskij sám neinstrumentoval, ale učinilo tak několik dalších skladatelů. Nejznámější a nejčastěji hraná je instrumentace Maurice Ravela.

Mezi skladatele, kteří se pustili do instrumentace Obrázků z výstavy, patří i dirigent Václav Smetáček, "v jehož životě bylo komponování spíše popelkou, a pokud se do něčeho pustil, tak vždy pouze z vnějšího podnětu". Instrumentace Obrázků z výstavy vznikla pro uvedení na rozhlasové stanici Radiojournal na počátku 2. světové války, v době, kdy Ravel byl již na seznamu zakázaných autorů.

Na počátku roku 2004 se rozhodla dramaturgie orchestru FOK zaslat partituru díla ke shlédnutí ruskému dirigentu Genadiji Rožděstvenskému. Výsledkem je zařazení Obrázků z výstavy v instrumentaci Václava Smetáčka do abonentního cyklu FOK 2004.

Další skladby v instrumentaci Václava Smetáčka vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Pražské valčíky - Antonín Dvořák / instr. Václav Smetáček

obsazení2fl, 2ob, cor ingl, 2cl, cl b, 2fg, 4cor, 4trb, 3tbn, tb, timp, perc, archimateriálpartituranakl.č.R 060cena280,- Kč

Tento titul byl vydán za podpory:
Fiat

Samostatné party pouze k pronájmu na nakladatelstvi@rozhlas.cz

Spustit audio