Obtíže se zápachem z průmyslových provozů

7. říjen 2004
Vaše téma

Život není jenom procházka voňavým růžovým sadem. Vy, co bydlíte někde poblíž průmyslových provozů, asi víte své možná jako posluchačka, která inspirovala dnešní Vaše téma. 50 metrů od jejího domu je hala, kde se lakují kontejnery. Zápach barev se tak stal na dlouhé roky jejich věrným společníkem. Co může posluchačka a její nespokojení sousedé podniknout?

Především je důležité nebýt pasivní. Jestli subjektivně pociťujete přítomnost průmyslové provozovny jako obtěžující, obraťte se na příslušné instituce. Každý občan se může obrátit na Českou inspekci životního prostředí. Ta má v kompetenci problematiku ovzduší, ochrany přírody a krajiny, odpadů a další. Pak tu máme hygienické stanice, ani tam neházejí stížnosti do koše. Uklidňuje nás hygienik hlavního města Prahy, Vladimír Polanecký.

Vladimír Polanecký: Ke každé té stížnosti přistupujeme s maximální snahou objektivizovat celý ten problém a pochopitelně ovšem to řešení někdy nemá tu koncovku, protože my jako orgány státního zdravotního dozoru v tomto případě můžeme jenom určité věci. To znamená, já třeba nemohu zavřít provoz, ale mohu dát pokutu.

Doktor Polanecký upozorňuje na to, co se může klidně stát. Provozovna působí zcela legálně, ale během let se mohlo v technologii něco změnit. Zařízení se mohlo opotřebovat a ovzduší kolem tudíž může být znečištěno víc, než je únosné.

Vladimír Polanecký: Ty provozy, které byly schváleny, mohou se odchýlit jak tedy provozními podmínkami, tak manažerskými vlivy. To znamená, něco se jim dělá lépe, tady ušetří, udělají to takhle. Odchylují se od toho standardu, který byl schválen při tom uvedení do provozu. Tahleta stížnost je na místě, protože nikdo a žádný kontrolní orgán není povinen a nemůže ani dost dobře sledovat všechny provozy, které mohou mít vliv na zdraví.

Právník Ondřej Tošner podotýká, že poměrně účinný nástroj je územní plánování. Obec může ovlivnit, jaké stavby kde budou stát. co ale s problémem, který už je tak říkajíc v běhu?

Ondřej Tošner: V první řadě by se měl prověřit soulad s územně plánovací dokumentací, popřípadě s vydaným stavebním povolením, kolaudačním rozhodnutím a podobně. To znamená, jestli je ta stavba postavena v souladu s právními předpisy a jestli je využívána v souladu s rozhodnutími stavebního úřadu.

Nezapomeňte, že platí zákon o svobodném přístupu k informacím a o právu na informace o životním prostředí. Tyto zákony dávají komukoliv právo seznámit se s nezbytnými podklady a s informacemi. A co ještě? Pozor, ve hře mohou být i předpisy občanského práva.

Ondřej Tošner: Může se v případě obtěžování emisemi jednat i o občanskoprávní spor a je možnost se obrátit na příslušný soud, aby tomu sousedovi zakázal obtěžovat emisemi mou nemovitost. Tyto dvě možnosti jdou v podstatě paralelně vedle sebe. Zatímco orgány státní správy, to znamená stavební úřad, hygienik, inspekce životního prostředí a další orgány, kontrolují dodržování limitu daných právními předpisy, u občanskoprávních sporů se zkoumá, zda-li to obtěžování je přiměřené poměrům. To znamená, například jiná situace bude v případě obtěžování hlukem či zápachem v obytné zástavbě a jiná například v průmyslové zóně.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu