Obyvatele třeboňského sídliště ruší hluk z dětského hřiště. Zastupitelé požadavek na zrušení sportoviště odmítli

7. červenec 2022 14:29

Dětské hřiště v Přemyslově ulici na sídlišti Hliník v Třeboni se rušit nebude. Zastupitelé odmítli požadavek obyvatel, kteří na radnici poslali petici. Stěžovali si hlavně na hluk.

„Pro malé děti, batolata, hřiště ano, ale ne pro ty, kterým je osm až třináct let, jsou vulgární, sprostí, křičí,“ požadoval na zasedání třeboňského zastupitelstva jeden z obyvatel bytového domu, který těsně sousedí s dětským hřištěm.

Přidala se k němu i další obyvatelka. „Od rána od deseti hodin do večera do deseti v létě třískání míče. Já můžu říct, že mám narušenou psychiku z ran míčů,“ argumentovala.

Sportoviště vzniklo v rámci revitalizace sídliště Hliník v roce 2018 a podle starosty Jana Váni odpovídá všem požadavkům. „Je to hřiště, které bylo vybudováno v souladu s územním rozhodnutím a stavebním povolením. Máme tady vyjádření hygieny, která v podstatě nenamítala nic proti tomu, aby tam takové hřiště vzniklo,“ připomněl.

Čtěte také

Hluk se podle lidí podepsaných pod peticí zhoršil zejména v období pandemie. „Můžu vám říct, že to není vůbec nic příjemného, když sloužíte na směny, máte ranní, odpolední a celodenní směny, potřebujete si odpočinout a první, co slyšíte, je nadávání, vřískot, mlácení míče do oken domů, do aut,“ popsala své zkušenosti Julie Čutková.

Zastupitele požádala, aby starším dětem zakázali na hřiště vstup. „Proč bychom nemohli prostě říct: Tady se fotbal hrát nebude. Je tady stadion, spousta jiných plácků,“ uvedla.

To starosta odmítl a jeho názor podpořil i zastupitel Jan Lukavský. „Pro každého z nás je kvalita života něco jiného. Kdo má malé děti, bude třeba rád, když si budou hrát přímo pod okny. Kdo je nemá, tak by všechny nejradši vyhnal někam na Ostende. Každý kope za svoje zájmy, tisíc lidí – tisíc názorů. Vyhánět děti, aby si hrály jinde, to mi nepřijde vůbec v pořádku,“ řekl.

Starosta proto obyvatelům lokality nabídl větší kontrolu městskou policií. Dalším bodem petice, jímž si lidé stěžovali i na hluk z jednoho z domů, ve kterém majitel opravuje motorové pily a sekačky, se zastupitelé vůbec nezabývali. Takový podnět podle nich nespadá do kompetencí samosprávy.

Spustit audio

Související