Očkovací centra se plní. Zájem o čtvrtou dávku je v Plzeňském kraji velký

Od začátku týdne zaznamenala očkovací centra v Plzni velký zájem o očkování čtvrtou dávkou na koronavirus. Například do plzeňské fakultní nemocnice chodí až 90 procent všech zájemců o očkování.

Od začátku týdne mohou lidé chodit na 4. posilující očkovací dávku proti koronaviru. Naočkovat se může nechat každý od 18 let, pokud má alespoň 4 měsíce od 3. dávky. „Vesměs je ta 4. dávka určena pro pacienty 60+, hlavně 80+ a rizikové, to jsou pacienti onkologičtí, po transplantaci, se silnou cukrovkou nebo vysokým tlakem,“ vysvětlila administrativní pracovnice EUC kliniky v Plzni Jana Řeřichová. Podle ní na očkování chodí dobrovolně ale i mnohem mladší zájemci

Za první tři dny naočkovala EUC klinika podle jejího ředitele Jana Šlajse 450 osob. „Stovky jsou v kategorii 70 až 79 let. Převažuje tedy ta nejstarší seniorská populace. Ve srovnání s předchozím týdnem stoupl zájem o 600 %,“ dodal Jan Šlajs.

Před týdnem mezi zájemci o očkování dominovala skupina 30+. Z vakcín převažuje Pfizer a Moderna. Ostatní očkovací látky jsou minoritní.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková
Spustit audio