Očkovací centra v Plzeňském kraji odbaví denně 200 lidí. Zájem postupně klesá

24. březen 2022 14:20, aktualizováno

Počet pozitivních případů nemoci covid- 19 od začátku roku postupně klesá. A menší zájem je také o očkování proti této nemoci. Zatímco třeba na začátku ledna tohoto roku se nechalo naočkovat více než 110.000 lidí denně, v polovině tohoto týdne jich bylo přibližně 2600. Vyplývá to ze statistik Ministerstva zdravotnictví. Stejný trend zaznamenala třeba očkovací centra v Plzeňském kraji.

K nejvytíženějším očkovacím centrům v regionu patří EUC klinika v Plzni. I tam je pokles zájemců o očkování oproti podzimu minulého roku rapidní. „Dnes máme registrováno asi 23 lidí. Pak samozřejmě přijdou i neregistrovaní. Rozdíl oproti listopadu a prosinci loňského roku je veliký, to sem chodilo kolem 500 až 700 lidí denně a stály tu dlouhé fronty. Teď je to úplně něco jiného,“ uvedla lékařka EUC kliniky v Plzni Jana Knakalová.

Celková průměrná březnová čísla naočkovaných na EUC klinice, jsou podle jejího ředitele Jana Šlajse o něco vyšší- téměř 60 lidí denně. Největší zájem je pak o posilující dávky. „Kdy z celkového počtu 1279 osob očkovaných v březnu připadá právě na posilující vakcínu 79% očkovaných. Zajímavý je trend u primovakcinace, která se podílí patnácti procenty z celkového počtu očkovaných a zhruba 80% primovakcinací bylo v březnu provedeno vakcínou Novavax,“ uvedl.Současně Jan Šlajs upozorňuje na stagnaci počtu naočkovaných dětí. Předpokládá, že jejich rodiče využívají mnohem častěji ordinace dětských lékařů.

Menší zájem zaznamenali i pediatři

I pediatrička Jilichová Nová vnímá postupný pokles zájmu o očkování, a to jak v celé Plzni, tak i ve své ordinaci. „My jsme začínali očkovat někdy v polovině prosince a zájem byl obrovský. Týdně to bylo více než sto dětí. Samozřejmě postupně jak se naše klientela proočkovala, tak ten zájem upadal. Dnes jsou to třeba jednotky dětí za týden. Předpokládám, že to bude ustávat a přes léto tolik očkovat nebudeme. Může se ale stát, že starší děti budou například potřebovat očkování pro cestu do zahraničí,“ doplnila lékařka.

Klesající zájem o očkování je zřejmý i ze statistik plzeňského hejtmanství. Aktuálně je to v průměru 200 naočkovaných denně. Očkovací centra lidé nejčastěji navštěvují v pátek a pak také o víkendu. V Plzeňském kraji očkujeme na 11 místech. Celkem jsme již vyočkovali 955 tisíc dávek. Z toho druhou dávku má přibližně 373 tisíc lidí a třetí posilující má téměř čtvrt milionu lidí,“ doplnil krajské statistiky očkování hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio