Očkování dětí starších 12 let by mohlo začít na podzim, soudí ministr. Testy už vstoupily do závěrečné fáze

Na začátku podzimu by lékaři v Česku mohli začít proti koronaviru očkovat i děti. Myslí si to ministr zdravotnictví za hnutí ANO Petr Arenberger. Podle něj se teď v souvislosti s očkováním dětí dokončují klinické studie.

Zřejmě nejdál je klinická studie konsorcia společností Pfizer a BioNTech. V tuto chvíli je ve své třetí, závěrečné fázi. Už od konce března víme, že testy vypadají velmi dobře: předběžná data ukázala, že pro věkovou skupinu od 12 do 15 let je vakcína bezpečná a vysoce účinná.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Už ve středu by tak společnosti Pfizer a BioNTech mohly podle německého Spiegelu požádat Evropskou lékovou agenturu o schválení vakcíny právě pro děti starší 12 let. I proto zástupci německého BioNTechu očekávají, že by první vakcíny děti mohly dostat už letos v červnu. 

Očkování kojenců?

Testování vakcín na dětech je dalším krokem k proočkování populace. I když děti nejsou koronavirem ohroženy tolik jako jejich rodiče a zejména prarodiče, mohou vir přenášet a může v jejich tělech dál mutovat. Testy na dětech proto spustili i všichni další výrobci, kteří dodávají vakcíny do České republiky – jmenovitě Moderna, AstraZeneca nebo firma Johnson & Johnson. 

Čtěte také

Společnost BioNTech navíc očekává, že do půl roku by mohly být vakcínou proti koronaviru očkováni i ti úplně nejmladší. Společnosti Pfizer i Moderna už testují své vakcíny na kojencích, vědecká shoda na tom, zda bude nutné očkovat i takto malé děti, ale zatím není. Na druhou stranu nedávná studie, která vyšla v časopise Americké lékařské společnosti, poukázala na to, že kojenci mohou být ochráněni protilátkami z mateřského mléka.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související