Očkování by mohlo zrychlit, distributor zahájí dodávky přímo do ordinací praktických lékařů

Praktičtí lékaři dostanou v příštích dnech až 60 tisíc dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. Radiožurnálu to potvrdila distributorská společnost Alliance Healthcare. Ta bude nově zavážet vakcíny přímo do ordinací praktiků. Zavázala se k tomu ve smlouvě s pojišťovnami i ministerstvem zdravotnictví. Za to, že to nedělá, ji kritizovali praktici i někteří krajští koordinátoři pro očkování. 

Nový model rozvozu očkovacích látek začne fungovat po Velikonocích.  „Očkovací látka AstraZeneca bude distribuována přímo do ordinací praktických lékařů podle objednávek, které praktičtí lékaři vystaví,“ popisuje náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči David Šmehlík.

Čtěte také

Krajským koordinátorům i nadále zůstane pravomoc část z dodávky vzít, například pro potřeby doočkování druhých dávek pro učitele. I tak Šmehlík očekává, že nový systém očkování zrychlí a hlavně narovná vztahy poté, co poslední dobu firma zavážela vakcíny na doporučení ministerstva jen do očkovacích míst s lékárnou. Ještě předtím si teprve vytvářela seznam praktiků, a proto komunikace s distributorem podle lékařů nefungovala.

Očkování nejrizikovějších skupin

K praktickým lékařům se v příštích dnech dostane zhruba 60 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca. Dostane ji asi 600 praktiků, dávky se totiž rozváží po 100 kusech. „Včera dopoledne nám přijelo 98 700 kusů vakcín. V následujících třech dnech pojedeme téměř k 600 lékařům,“ potvrzuje šéf společnosti Alliance Healthcare Jan Rohrbacher a dodává: „Objednávek ale máme asi tři tisíce.“

Řada praktických lékařů tedy na vakcíny stále čeká, díky vyšším dodávkám teď ale budou moct praktici znovu navázat na očkování nejrizikovějších skupin obyvatel: seniorů nad 80 a nad 70 let, kterých na očkování u praktických lékařů čeká asi 270 tisíc.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související