Očkování v těhotenství: raději až po třetím měsíci, nevadí ale ani během kojení

Epidemie koronaviru nabírá na síle. Epidemiologové, vakcinologové, ale taky ministerstvo zdravotnictví proto dál vyzývají k tomu, aby se lidé, kterým to zdravotní stav umožňuje, nechali proti covidu-19 naočkovat. Česká vakcinologická i Česká gynekologická a porodnická společnost doporučují očkování i těhotným ženám.

Vakcína až po třetím měsíci

Podle ministerstva zdravotnictví by si ale žena měla očkování naplánovat ideálně až po dokončeném 12. týdnu těhotenství, tedy kdykoli od 13. týdne. Pokud jde žena na první dávku a zjistí až po ní, že je těhotná, měla by s tou druhou počkat právě až po třetím měsíci.

Čtěte také

Těhotné ženy podle ministerstva zdravotnictví vyloženě rizikovou skupinou nejsou. Může se ale stát, že budou mít horší průběh onemocnění, a to hlavně ve třetím trimestru těhotenství.

U žen, které onemocní covidem-19 v této pozdní fázi těhotenství, je navíc vyšší riziko předčasného porodu nebo potřeba hospitalizace. Záleží ale i na dalších faktorech – mezi ty rizikové patří věk nad 35 let, obezita nebo chronická onemocnění.

Protilátky pro kojence

Také kojícím ženám lékaři včetně Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučují nechat se naočkovat.

Ukázalo se, že kojící ženy, které jsou proti covidu-19 naočkované, mají v mléku protilátky – tím tedy částečně chrání i své dítě.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že kojení posiluje imunitu nejen v dětství, ale díky dlouhodobé imunologické paměti i u starších dětí.

Zatím se neprokázalo, že by se dítě od covid pozitivní matky nakazilo přes mléko. Světová zdravotnická organizace doporučuje, že aby se dítě nenakazilo jiným způsobem, je potřeba dodržovat přísnější hygienická opatření. Podle WHO to znamená mít při kojení nasazenou roušku nebo respirátor, před kontaktem s dítětem si umýt ruce a i poté pravidelně omývat a dezinfikovat povrchy, se kterými matka přijde do styku.

Spustit audio

Související