Od 10. května se chystá velké rozvolňování opatření proti koronaviru. Otevřou se obchody, další služby, muzea i galerie a děti se vrátí k prezenční výuce

7. květen 2021 12:22

Česko od pondělí čeká zatím největší vlna rozvolnění současných protiepidemických opatření. K prezenční výuce se ve všech krajích vrací celé základní školy a plně fungovat budou také mateřské školy. Otevřou se i obchody a služby, galerie, památky, muzea nebo lázně pro samoplátce. Po čtvrtečním mimořádném jednání to oznámili zástupci vlády.

Od 10. května může začít rotační výuka na druhém stupni základních škol a nižších ročnících víceletých gymnázií ve všech zbylých krajích Česka. Obnoví se taky klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol. Kabinet rozhodl i o tom, že školy budou dostávat příspěvek 200 korun na jeden PCR test. Podle ministra školství za ANO Roberta Plagy to povede k většímu používání spolehlivější metody testování.

Ministerstvo školství má v tuto chvíli 100 milionů korun, které jsou určeny pro podporu PCR testování na školách. Je dohoda s ministerstvem zdravotnictví, že ta frekvence testování PCR testy bude upravena na jednou za čtrnáct dní. To společně tou deklarovanou kapacitou laboratoří by mělo vést k masovému rozšíření PCR testování, “ upřesnil Plaga.

Současné zásoby antigenních testů ve školách by podle Plagy měly vystačit do konce příštího týdne. Školy, kterým už testy došly, se mají obracet na krajské pobočky Národního pedagogického institutu. Výsledky nového tendru na dodavatele antigenních testů budou podle ministra v pondělí.

Vláda sice zvažovala, že se školy a obchody v některých okresech kvůli horší epidemické situaci neotevřou. Nakonec se ale podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera za hnutí ANO shodla, že uvolnění v těchto okresech významně nezvýší mobilitu lidí. Od pondělí tak otevřou obchody i služby po celém Česku.

Od pondělí bude moct taky společně sportovat venku až 30 lidí. Rozvolňování v kultuře by mohlo podle Arenbergera nastat od 24. května. Pro vnitřní akce se počítá s polovinou kapacity sedících diváků.

Spustit audio