Od července začínají v celé EU platit covid pasy. Jak certifikát získáte?

Digitální covidové certifikáty, známé jako covid pasy, už fungují ve všech zemích Evropské unie. Některé státy jako Česko je zavedly s předstihem. Systém ale oficiálně začíná fungovat teprve ode dneška. Ne všechny země však k těmto dokladům přistupují stejně. K čemu doklad držitele opravňuje?

Navzdory názvu „covid pas“ nejde o cestovní doklad. Tento certifikát není pro cestování povinný, řeší ale jeden praktický problém – jde o univerzální doklad o očkování, negativním testu nebo testu na protilátky. V některých zemích (například v Rakousku) covid pasy vyžadují hotely a restaurace. To si ale každá země určuje sama.

Elektronicky i papírově

Čtěte také

Certifikát automaticky a bezplatně vydávají očkovací centra. Stáhnout si ho můžete do mobilu, a to například na ocko.uzis.cz. Máte ale také možnost certifikát vytisknout.

Samozřejmě musíme nabízet další cesty například pro občany, kteří nemají možnost připojit se online. Je proto také možnost, aby každý poskytovatel občanovi doklad vytiskl nebo poslal emailem. Ale samozřejmě elektronická cesta je preferovanou variantou,“ doplňuje Milan Blaha z Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který český systém pro certifikáty vyvíjel.

autoři: Viktor Daněk , als
Spustit audio

Související