Od fotbalu k tanci. S b-boyem Mr. Krissem o boji s nervozitou a ovládnutí vlastního těla

3. prosinec 2021

„Dřív jsem hrál fotbal. Dělal jsem brankáře, což mi pomohlo naučit se skákat a padat tak, abych si nic nezlomil,“ vzpomíná Kristián Mensa alias Mr. Kriss na dobu, než objevil breaking. „Potom jsme s bráchou začali doma dělat stojky, koukali jsme na battly a hráli na PSPčku. Věci ze hry jsme pak zkoušeli na zahradě, i když jsme to vůbec neuměli. Týpek se třeba točil na hlavě a já si říkal ‚To dám! Ve hře stačí zmáčknout tři křížky, tak to taky nějak vymyslím‘,“ směje se.

„Každej trénink je unikátní, proto se vždycky strašně těším. Je to jako jít do divadla, kde dávají vždycky jinou inscenaci a nevíš, co očekávat. Proto za 12 let nebyla ani setina času, kdy by mě tanec omrzel. Je to taková krabička překvapení,“ popisuje Mr. Kriss a zároveň přibližuje, jak se na tancování připravuje – nejen fyzicky, ale také psychicky.

„Když se koná velká soutěž, je tam hudba, adrenalin a člověk má pocit, že je to vrchol jeho života, jdu ven, mimo klub. Lidi chodí na večeři, taxikář jede autem, tady je paní s kočárkem a já si říkám: ‚Vždyť se nic neděje, lidi žijou, svět pokračuje dál.‘ Hrozně mi pomůže, když zjistím, že to vlastně žádný vrchol není a nemusím to vůbec řešit. Dám potom sice do tance všechno, ale v jádru si ho spíš užívám,“ prozrazuje Kristián, jak bojuje s nervozitou.

Co všechno v sobě spojuje breaking, který můžete znát i pod názvy b-boying nebo break dance? Klade důraz na vedení, nebo spíš otevírá prostor k objevování a seberealizaci? Co tanečníkům dokáže zvednout sebevědomí? A co v breaku znamená pojem „get down“? Poslechněte si závěrečný díl tanečního podcastu Gabi Heclové s b-boyem Mr. Krissem!

Gabi Heclová s b-boyem Mr. Krissem
autoři: Gabi Heclová , Veronika Ruppert , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.