Od jihoamerických šamanů ke slovanské spiritualitě. Základní duchovní principy jsou celosvětově univerzální, myslí si zakladatel spolku Slovanský kruh

19. září 2021

Novopohanské duchovní směry obecně usilují o oživení předkřesťanských tradic, především evropských. Na území České republiky se tak můžeme setkat se snahami o návrat ke spiritualitě starých Keltů, někdy Germánů a vůbec nejčastěji Slovanů. Protože se vždy jedná o více nebo méně tvořivou rekonstrukci zaniklých duchovních praxí, mohou se přístupy různých nadšenců a spolků i výrazně lišit.

K lidem, kteří se u nás pokoušejí o obnovu původní slovanské spirituality, patří i Zdeněk Ordelt, zakladatel spolku Slovanský kruh. Ordelt každopádně začátek svojí duchovní cesty neumisťuje do slovanských luhů a hájů, ale do Jižní Ameriky.

Zdeněk Ordelt

Setkání se šamanskými a animistickými tradicemi původních obyvatel jej nakonec inspirovalo k zájmu o původní předkřesťanskou spiritualitu na území dnešní České republiky, která se částečně dochovala například v podobě folklórních tradic, jako je vynášení Morany.

Už z toho je patrné, že navzdory důrazu na místní spiritualitu a místní tradice Ordelt vnímá základní duchovní principy a mystické vidění světa jako celosvětově univerzální. I nadále je pro něj důležitý dialog a kulturní výměna s původními obyvateli Jižní Ameriky, slovanskou spiritualitu do značné míry vnímá jako součást široké rodiny původních náboženských tradic zakotvených v konkrétních krajinách a kulturách.

Kteří bohové a bohyně jsou pro Zdeňka Ordelta důležití? A kdo si myslí, že Slované přiletěli z vesmíru? Pusťte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.