Od „jogurtovek“ k umělým čočkám

15. únor 2011

Pokrok v oční chirurgii. Čtyřicátiny IKEM a úspěchy české medicíny. Může aspirin zabránit infarktu?

Za nejdůležitější z našich pěti smyslů se považuje zrak. Přivádí do mozku více než 75 % všech podnětů z okolí. Zpracovávání informací přivedených zrakem zaměstná 60 % naší mozkové kůry. Není snad divu, že oční lékařství patří k nejmoderněji vybaveným oborům. V úvodu dnešního Ženšenu se vydáme na operační sál oční chirurgie.

V dalším příspěvku si připomeneme jedno výročí české medicíny. Před 40 lety vznikl spojením několika pracovišť Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), s jehož jménem se pojí řada českých prvenství a průkopnických přístupů v medicíně.

Infarkt myokardu je jedním z největších zabijáků současnosti, ale zároveň u nás platí, že kdo se dostane včas do nemocnice, s největší pravděpodobností přežije. Při záchraně života a částečně také při prevenci infarktu se uplatní lék, který původně sloužil k docela jinému účelu. Proč tento lék chrání před infarktem, to prozradí prof. Jan Kvasnička.

Rubrika aktualit se dnes bude zabývat jednak nechtěnými choulostivými objevy při genetickém výzkumu, jednak staroegyptskými protézami končetin.

autor: mas
Spustit audio