Od Moyzese po Zagara. Koncerty na slovenské vlně Eurorádia

3. září 2022

Nabídka Mezinárodní hudební výměny programů Eurorádia je skutečně široká, bohatá a můžeme se díky ní rozletět doslova po celém světě, což také na stanici Vltava často a s gustem děláme. Neměli bychom ale zapomínat, že hudebně velmi zajímavé věci se mohou dít a také se dějí hned za humny naší republiky – a to i směrem východním. Přesvědčí nás o tom šest Poledních koncertů, které se ponesou na slovenské vlně Eurorádia. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Na co se můžete těšit? Především na slovenskou hudbu v podání slovenských interpretů: Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu (SOSR) se představí v hudbě sahající od klasiků své moderní národní hudby (Alexander Moyzes, Eugen Suchoň, Ján Cikker) až po skladatele současné (Víťazoslav Kubička, Peter Zagar) a zahraje také na podporu napadené Ukrajiny – ve středu tak zazní mj. Symfonie č. 2 Levko Revutského nebo Houslový koncert a moll Dmitrije Šostakoviče se sólistou Alexandrem Dimcevskim.

Čtěte také

Z mladých slovenských talentů se svou trubkou blýskne Stanislav Masaryk (ve čtvrtek po boku českého klavíristy Matyáše Nováka a maďarského violoncellisty Gergelyho Deviche; v pátek se SOSRem za zády v Hummelově slavném trubkovém koncertu) a toho času třináctiletý pianista Ryan Martin Bradshaw v Beethovenově 4. klavírním koncertu. Za dirigentským pultem nejstaršího slovenského symfonického orchestru (kořeny SOSRu sahají až do roku 1929) se vystřídají výrazné osobnosti, které v posledních 30 letech větší či menší měrou formovali tvář tohoto tělesa: Mirko Krajči, Adrian Kokoš, Ladislav Slovák, Mário Košík, Róbert Stankovský, Konstantin Ilievsky, Benjamin Bayl a v neposlední řadě Ondrej Lenárd.

Spustit audio