Od narození vynálezce telegrafu Morsea uplynulo 230 let. Čím byl tak výjimečný?

Když vám někdo řekne, že Morseovu abecedu vymyslel malíř, nehádejte se s ním. Bude mít pravdu. Americký vynálezce Samuel Morse studoval malířství a živil se jako portrétista. Ale zajímala ho taky elektřina a nakonec se proslavil jako vynálezce nejznámějšího telegrafu. Od jeho narození uplynulo dvě stě třicet let.

Přelétavý umělec (a vynálezce)

První telegrafy se objevily v osmnáctém století. Ale ten, který známe, vymyslel Američan Samuel Morse. „Jeho rodina si myslela, že je přelétavý. Fakt je, že toho zvládl dost: byl malíř, vynálezce, politik a průkopník fotografie,“ řekl před časem Morseův životopisec Kenneth Silverman v rozhovoru pro kanál Filmové archivy.

Budoucí vynálezce vystudoval Yaleovu univerzitu a v roce 1811 – když mu bylo dvacet – odjel studovat malířství do Evropy. Portréty se pak živil. „Proslavil ho americký elektromagnetický telegraf. Morse nebyl první ani jediný vynálezce telegrafu, ale ten jeho se ujal na celém světě,“ doplňuje Silverman.

Změnil všechny aspekty života

To bylo ve třicátých letech devatenáctého století v New Yorku. Systém čárek a teček vymyslel Morse se svým obchodním partnerem, podnikatelem Alfredem Vailem. „Jakmile se telegraf začal běžně používat – a to chvíli trvalo –, změnil společenský život, obchodní sféru, žurnalistiku... Ovlivnilo to snad každý aspekt života,“ shrnul Morseův životopisec Kenneth Silverman.

autoři: Helena Berková ,
Spustit audio

Související