Od pondělí 24. května má všem žákům základních i středních škol stačit jeden antigenní test za týden

19. květen 2021

V druhé polovině května se do škol vrátila většina dětí a ty zbývající je doplní od pondělí, včetně středoškoláků. Všechny čeká povinné testování na covid-19, které se ovšem pro různé skupiny liší. Jak? Celý systém představí v rubrice Koronafokus vědecká redaktorka Eva Kézrová.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jako první se vrátili do škol 12. dubna žáci prvního stupně v rotační výuce s tím, že dvakrát týdně musí podstoupit antigenní test. Od té doby se ale podmínky testování změnily hned dvakrát. Teď záleží, do jaké třídy, na jakou školu a ve kterém kraji dítě chodí.

Aktuálně je to tak, že všechny děti na prvním stupni se testují antigenními testy jednou týdně. Stejně tak žáci druhého stupně v polovině našich krajů, a to těch českých.

Čtěte také

Naproti tomu ve všech čtyřech moravských krajích, na Vysočině a v Ústeckém a Jihočeském kraji musejí děti od šesté třídy výše podstoupit antigenní testy v týdnu od 17. května ještě jednou.

Od pondělí 24. května se to sjednotí a všem žákům základních i středních škol bude stačit jen jeden antigenní test týdně.

Problém je v tom, že pokud dítě chodí na nějaký volnočasový kroužek, tak jeho antigenní test nesmí být starší tří dnů. 

Někde testují děti metodou PCR

Některé školy si ovšem namísto antigenních testů zajistily přesnější testy PCR. Ty by se měly opakovat jen jednou za čtrnáct dnů. Přestože do restaurací nebo ke kadeřníkovi nesmí být tento test starší než týden.

Čtěte také

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o dvoutýdenním intervalu u školáků zřejmě vychází především z toho, že dosavadní preventivní testování školáků odhalilo jen promile nakažených dětí. Konkrétně to podle údajů z minulého týdne bylo 1418 žáků, ovšem udělalo se 3,7 milionu antigenních testů.

Je vysílání Českého rozhlasu řekl člen mezioborové skupiny MeSES, epidemiolog Petr Smejkal, za určitých okolností je možné protáhnout platnost PCR testů u dětí na 14 dnů:

„Souvisí to s incidencí. Ideální je provádět PCR test jednou týdně, maximálně za deset dní. Ale můžeme si říct, že když se nám podařilo virus stlačit na minimum, v populaci je ho málo, ve škole není ohnisko a incidence je nízká, což je, tak že stačí jednou za dva týdny.“

Můžeme si říct, že když se nám podařilo virus stlačit na minimum, tak že ve školách stačí PCR test jednou za dva týdny.
Petr Smejkal

Smejkal přiznává, že se o tom vede mezi vědci debata. „Spousta z nich říká, že je to neakceptovatelné, že má PCR test má svoji hranici. To respektujeme, ale screeningové testování se dá vztáhnout k tomu, jaká je přítomnost viru v populaci.“

Z pěti a půl tisíce základních a středních škol se to zatím týká jen několika stovek, které si zajistily PCR testy ze slin a stát jim na ně připlácí 200 korun. Ani to ale většinou nestačí. I  když laboratoře v těchto případech nabídly nižší cenu, škola nebo rodiče musejí ještě něco připlatit.

Čtěte také

Preventivní PCR testy by přitom mohly ještě zlevnit, a to díky metodě poolování (z anglického pooling), která zvyšuje kapacitu a dostupnost analýzy PCR a především snižuje cenu. Poolovat znamená spojit více vzorků do jednoho.

Princip přibližuje David Švec z vědeckého centra Biocev: „Znamenalo by to míchat sliny. Zvládali bychom roboticky poolovat dva vzorky, třeba pro manželský pár nebo sourozence. Trik je v tom, že když vyjde test negativní, tak s jistotou víme, že negativní jsou oba. A když vyjde pozitivní, musí se zjistit, kdo z nich to byl.“

Proto je tento způsob analýzy PCR testů vhodný ve chvíli, kdy je většina lidí na koronavirus negativních, k čemuž se teď blížíme.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související