Od pondělí mohou rodiny s loňským příjmem do milionu korun žádat o příspěvek 5000 korun na dítě

15. srpen 2022 12:44

O pět tisíc korun na dítě mohou od pondělí požádat rodiny, které měly loňský příjem do milionu korun hrubého za rok. Příspěvkem chce vláda zmírnit dopady zdražování. Podle údajů ministerstva má na příspěvek nárok více než milion domácností.

O jednorázovou dávku mohou rodiče požádat například osobně na Czech POINTech, na krajských úřadech a radnicích. O příspěvek lze požádat i elektronicky prostřednictvím klientského portálu na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Při žádosti on-line je zapotřebí mít zřízenou elektronickou identitu občana.

Vedení ministerstva práce a sociálních věcí předpokládá, že lidé budou o dávku žádat hlavně v prvních deseti dnech. Rodičům, kteří požádají o dávku v Czech POINTech, by měl stačit občanský průkaz a rodné číslo dětí. Pěstouni a další pečující by pak s sebou měli vzít doklady, které potvrzují vztah k dítěti. Je to třeba rozhodnutí o svěření do péče. Peníze jim pak začnou úřady vyplácet nejdřív koncem srpna.

Příspěvek i na děti, které se narodí do konce roku

Příspěvek je určený pro všechny děti do 18 let, které žijí v rodině, jejíž příjem v minulém roce nepřesáhl milion korun hrubého. Pokud si žadatelé nebudou touto výší jistí, mohou požádat o kontrolu předem. 

O příspěvek mohou žádat rodiče, adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte. Musí ale s dítětem žít a hradit náklady. Nárok na pět tisíc korun má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku a podporu dostanou i ty děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Při střídavé péči by se měli rodiče dohodnout, který z nich o podporu požádá. 

Spustit audio