Od pondělí už neplatí loňské roční dálniční známky. Letos je nahradily nové elektronické viněty

1. únor 2021

V Česku definitivně skončily papírové dálniční známky. Od pondělí 1. února můžete jet po dálnici už jen s elektronickou vinětou. Cena zůstává stejná, změnila se ale roční platnost kuponu.

Na přední sklo už není potřeba nic lepit. Nové známky jsou vázané na poznávací značky aut. Jednou z hlavních novinek je, že ta roční viněta má klouzavou platnost – to znamená, že si vyberete datum, od kterého chcete, aby platila následujících 365 dnů. Doteď platila roční známka vždy 14 měsíců od prosince předcházejícího roku, pak celý rok a ještě celý leden následujícího roku.

Za roční dálniční známku zaplatíte stále 1500 korun, 30denní stojí 400 a vinětu na deset dnů seženete za 310 korun. O polovinu levnější známku mají majitelé aut na stlačený zemní plyn-CNG. Elektromobily nemusí mít známku vůbec. Viněty si můžete koupit na stránkách e-dalnice.cz, na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil.

Na reklamaci jen 15 minut

Při pořizování kuponu si dejte pozor hlavně na zadávání registrační značky. Při nákupu na poště nebo čerpací stanici máte na případnou reklamaci jen 15 minut. V případě, že si kupujete známku online a chcete, aby platila hned, nemůžete třeba tu registrační značku opravit vůbec. Podle mluvčího provozovatele systému Martina Opatrného by si lidé měli schovat potvrzení o koupi známky, díky němu můžou dodatečně změnit některé údaje. „Na tom potvrzení je takzvaný autorizační kód a díky tomu se přihlásím do správy známky. Tam si můžu měnit SPZ nebo dokonce posunout datum splatnosti,“ říká Martin Opatrný. Když kupujete známku po internetu, je proto podle Opatrného lepší pořizovat ji pár dní před tím, než ji potřebujete. Díky tomu je možné opravit značku nebo třeba kontaktní e-mail.

Známky sleduje policie a celní správa. Mají na to speciální zařízení, kdy pomocí kamery a tabletu můžou na displeji barevně vidět, jestli má auto platnou známku. Celní správa si nedávno stěžovala, že speciální sady pro provádění těchto kontrol nefungují tak, jak by měly. Nakonec se s ní společnost Cendis dohodla na úpravě kontrolních systémů a k pondělku by mělo vše fungovat.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.