Od sedmi pracoval. Měl šestnáct dětí. Osud mu změnil podvod. Příběhy slavných: Anthony Quinn

15. prosinec 2017

Účinkují Luděk Munzar jako Anthony Quinn a Barbora Munzarová jako novinářka, která ho zpovídá.

„Můj syn je mrtev,“ říká Anthony Quinn coby filmový Řek Zorba. Byla to prý těžká věta. V roce 1941 se totiž Quinnovi utopil dvouletý syn Christopher. Zorba se pak stane jeho erbovní postavou, kterou hrál i v úspěšném muzikálu na Brodwayi. Proč měl takový úspěch?

Ztělesňuje prý muže, na kterého se můžete obrátit v zoufalství, smutku, v krizi. Na kterého je spolehnutí. A to je snem každé ženy. Po Quinnovi tak toužily všechny, snad i kvůli směsi galantnosti a závislosti na něžném pohlaví. Sám taky zplodil 16 potomků. Poslední syn se mu narodil v 81 letech s o 33 let mladší Kathy Benvinovou Quinnovou.

Jen čtyři jeho děti ale byly nemanžleské. O všechny se finančně postaral, jejich jména tajil až do smrti. Jeho záletnost prý pramenila z časté práce mimo domov. Ve druhé polovině 50. a na počátku 60. let měl totiž mnohem lepší nabídky z Evropy. Díky úspěchu Felliniho Silnice.

Ten Mexikánec

Už jeho otec dělal v kalifornském filmové studiu. Rekvizitáře. Bylo to potom, co rodina musela utéct přes hranice. Quinnova matka byla totiž jihoamerická indiánka, otec Ir, oba za revoluce bojovali po boku Pancho Villy, tedy na straně poražených. Už v šesti letech tak už šlo malému Anthonymu o život.

Logo

Když se jeho otec zabil v autě, bylo mu devět. Otčíma nesnášel. Jeho i jeho sourozence vychovávala hlavně babička, Mexičanka, která neuměla číst ani psát. Už od sedmi let si Quinn sám vydělával jako pouliční čistič bot. Když definitivně utekl z domova, krmil zvířata, prodával v železářství, tlumočil ze španělštiny nebo hrál na saxofon. Tehdy se zapsal na kurzy angličtiny, rétoriky a herectví. A pak zasáhl osud a jeden inzerát.

Ten Indián

V Hollywoodu hledali pro epizodní roli skutečného indiána kmene Cheyennů. Na konkurzu měl v jazyce promluvit, tak si něco vymyslel. Spiklenecky mu to posvětil i přihlížející skutečný indián. První filmovou roli tak dostal ve 20 letech. Od režiséra Cecila B. De Milleho. Za pár let si Quinn proti jeho vůli vzal i jeho adoptovanou dceru.

Quinn měl celý život problém „někam patřit“. Komunita mexických přistěhovalců ho nepřijala, protože se jmenoval po irském otci Quinn, pro ostatní byl zas kvůli vizáži po jihoamerické indiánské matce „ten Mexičan“. Stal se tak už v dětství světoobčanem, který nikam nezapadá. Taky proto se v průběhu života naučil plynule mluvit osmi jazyky.

autoři: lup , Jiří Houdek
Spustit audio