Od tragické nehody ve Studénce uplynulo 14 let, pravomocné tresty dosud nepadly

8. srpen 2022 06:20

Cestující a příbuzní obětí z vlaku Comenius si dnes připomínají železniční neštěstí ve Studénce. Od nehody už uběhlo 14 let a dosud za ní nikdo nebyl pravomocně potrestán. Při opravě mostu se konstrukce zřítila a do trosek narazil mezinárodní rychlík. Obžalobě čelí pětice mužů ze stavebních firem.

Zvuk skřípějících brzd vlaků jsou Naděždě Tomčíkové pořád nepříjemné i po 14 letech. Tehdy seděla v rychlíku Comenius, jako zdravotní sestra se po nehodě zapojila do záchranné akce a později se stala neformální mluvčí poškozených.

„Pocity jsou stále stejné, čas to vůbec nevymazal. Na ten zážitek se vůbec nedá zapomenout a roky postupně utíkají, každý žije svůj život. Musí ho žít. Havárie vlastně ty lidi spojovala, už tak často se nevídáme,“ říká Tomčíková.

Čtěte také

Před odvolacím soudem Krajského soudu v Ostravě už zazněly závěrečné řeči. Státní zástupce Pavel Šára žádá, aby obžalovaní skončili ve vězení, tedy chce nepodmíněné tresty.

„Protože došlo k závažným pochybením ze strany těchto pracovníků, následek je fatální. To je osm mrtvých, devadesát pět lidí zraněných, mnozí s doživotními následky,“ říká Šára.

Oldřich Magnusek pracoval před 14 lety ve Studénce jako inženýr pro firmu Bögl a Krýsl, která řešila zasunutí mostní konstrukce. Žádné provinění necítí.

„Prováděl se kontrolní výsun zhruba jeden metr a konstrukce se chovala jako vždycky. Tam nebyl jediný důvod zastavit tu stavbu. Opravdu nevíme, proč se ta konstrukce zřítila. Nikdo to nečekal, je to jako zlý sen,“ říká Magnusek.

Krajský soud vynese pravomocný rozsudek koncem září.

Spustit audio

Související