Odborníci v liberecké krajské nemocnici určují u covid-19 pozitivních vzorků i typ mutace viru

27. duben 2021 09:10

Hygienici v Libereckém kraji posílají na určení mutace koronaviru všechny vzorky do liberecké nemocnice. Laboranti oddělení genetiky a molekulární diagnostiky umí takzvanou genotypizací určit všechny známé varianty viru SARS-CoV-2. V době vrcholu epidemie denně testovali až 1 500 vzorků.

Určování mutací koronaviru je velmi náročná metoda, kterou v Česku ovládají jen některé laboratoře. Mezi ně patří i oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice. Formou takzvané genotypizace umí laboranti určit, jestli nemocný trpí britskou, jihoafrickou nebo brazilskou mutací viru, případně i nově variantou indickou. V době vrcholu epidemie pracovali v nepřetržitém provozu a denně testovali až 1 500 covid vzorků.

Jsme schopni stanovit britskou, jihoafrickou a brazilskou. U nové indické mutace teď budeme sledovat, jestli nám dostupné kity jsou vhodné i pro její detekci…
Mgr. Iva Dolinová Ph.D.

S klinickým bioanalytikem Martinem Kracíkem a primářkou oddělení genetiky a molekulární diagnostiky Ivou Dolinovou z Krajské nemocnice Liberec, a s ředitelem Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimírem Valentou mluvila redaktorka Eva Malá, poslechněte si to.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související