Odborníci zpochybnili stáří kamenného mostu v Rabštejně nad Střelou

Kamenný most v Rabštejně nad Střelou opravují dělníci. Gotický most je považovaný za jednu z nejstarších památek na severním Plzeňsku. Jak ale ukazují nejnovější archeologické průzkumy, možná gotický vůbec není.

Most na okraji Rabštejna se klene přes řeku Střelu. Je 55 metrů dlouhý a přes 4 metry široký. Momentálně je kvůli rozsáhlým opravám uzavřený. Technickou památku poškodila těžká doprava a také voda, která do mostu zatékala.

„Most se nacházel v havarijním stavu, a proto bylo přistoupeno k rekonstrukci. Celý je v podstatě postavený z břidlice, je dvou klenbový a je opravovaný tak, aby byl uvedený do původního stavu, a aby nebyl narušený původní architektonický ráz. Veškeré práce se provádí ručně podle předem schválených technologických postupů. Celá stavba je pod drobnohledem památkářů, Státní památkové péče a ostatních organizací, “ uvedl stavební dozor Vlastislav Šlajs.

Oprava mostu je náročnější i vzhledem k ochraně zdejší přírody. Rybáři museli zajistit odlov mihulí a vlnek, protože to jsou vzácní živočichové,“ doplnil Šlajs.

Po přesném stáří mostu zatím odborníci pátrají

Zajímavostí je, že ani odborníci zatím s určitostí neví, z jakého období tento most pochází. „Po přeložení řeky Střely se pod prvním obloukem objevilo historické zpevnění, které je pravděpodobně konstrukční součástí mostu. Datace zpevnění se povedla na základě dendrochronologie a bylo zjištěno, že zpevnění bylo umístěno v 18. až 19. století. Nevíme, jestli nebylo v minulosti opravováno a podobně, ale určitě nám to posouvá údaje, které nám datují celou konstrukci mostu, protože v poslední době pochybujeme, že je gotického stáří. Spíše se přikláníme k mladšímu datu,“ řekl archeolog z Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Daniel Stráník.

Podle Stráníka se tedy zatím nedá přesně určit, z jakého období most pochází. Osobně se přiklání k 18. století, což ale nemá potvrzeno. Most tu podle něj určitě dříve stával, ale ne celo kamenný.

Most je oblíbeným cílem nejen turistů, ale i filmařů. Například režisér Jiří Strach zde natáčel pohádku Svatojánský věneček a pro svůj klip si ho vybrala i skupina Depeche Mode.

Opravy mostu skončí v listopadu a Plzeňský kraj za ně zaplatí 12 milionů korun.

autoři: čer , jik
Spustit audio