Odešel historik Ján Kadlec, průvodce po Němých svědcích historie

Olomoucký region přišel o dalšího velkého znalce své historie. Ve věku 71 let zemřel v pondělí 6. září po vážné nemoci historik, publicista a dlouholetý spolupracovník Českého rozhlasu Olomouc Ján Kadlec. Posluchači se s ním mohli setkávat pravidelně například v cyklu Němí svědci historie. Byl také předsedou Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci, sdružení, které spojovalo znalce regionální historie, vlastivědy, přírody a umění.

Poslední rozloučení s Jánem Kadlecem se uskuteční ve čtvrtek v 10:40 v obřadní síni olomouckého krematoria. Zavzpomínat na něj můžete také ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc ve středu 8. září po 11. hodině.

Ján Kadlec se narodil 18. 12. 1949 v obci Kalinkovo na Slovensku. Dětství prožil v Jiříkově na Sovinecku. „Tam jsem se poprvé setkal s památkami po odsunutých sudetských Němcích. Nikdo o nich tehdy nemluvil. Zdálo se, že vlastně nikoho nezajímají. Já jsem se rozhodl, že to, co po Němcích zůstalo, začnu objevovat,“ vzpomínal.

Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Uničově. Prošel několika zaměstnáními. Pracoval například v Uničovských strojírnách nebo v Severomoravských cihelnách. Stále ho to ale táhlo k jeho velkému koníčku – historii.

V šestapadesáti letech proto vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého obor Archivnictví. „Byla to nová výzva. Naučil jsem se mnohé, co jsem později ve své činnosti využil.“ V letech 1990 až 1992 byl poslancem České národní rady. Od roku 2010 byl předsedou Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci a místopředsedou správní rady občanského sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti.

Veřejnost jej ale poznala především díky jeho působení v Českém rozhlase Olomouc. Jeho pravidelný pořad Němí svědci historie o památkách obcí na střední Moravě vznikl v květnu 2005. Pravidelní rozhlasoví posluchači s ním postupně prošli předměstí Olomouce, obce Olomoucka, vesnice bývalého Sovineckého panství, obce Prostějovska i Přerovska.

Ján Kadlec přispíval rovněž do periodik. Články o památkách střední Moravy publikoval například v časopisu KROK, Zelení a doba. Knižně vydal například Olomoucká předměstí a jejich drobné památky (2008), Paměť hanácké krajiny (2010) nebo Moravskou cestou po technických památkách: Od Bouzova přes Litovel k Olomouci (2011).

Spustit audio