Osudy Jiřiny Šiklové. Poslechněte si rozhlasové vzpomínky socioložky a signatářka Charty 77

22. květen 2021

Ve věku 85 let zemřela 22. května 2021 socioložka, publicistka a vysokoškolská pedagožka Jiřina Šiklová. Během normalizace pomáhala například dostávat zakázanou literaturu do západoevropských zemí. V roce 1981 kvůli tomu strávila rok ve vazbě.

Připravila: Alena Zemančíková
Natočeno: 2005

Životní příběh Jiřiny Šiklové je v mnohém ohledu příznačný pro lidi její generace: dětství prožité za války a středoškolská léta těsně po ní, postupné prozírání k vlastnímu, na ideologii nezávislému názoru, studium u profesorů s přetrvávajícím duchem první republiky a její sociálně laděné vzdělanosti, léta šedesátá s krátkým otevřením světa rozčeřeného studentskými revoltami, sovětské tanky a pak takzvaná normalizace – období, kdy šlo zejména o to, odstranit všechny nezávislé a samostatně myslící lidi z jakéhokoli veřejného života.

Jiřina Šiklová

Ve vyprávění jde ovšem také o případ samozřejmé rovnoprávnosti ženy, která se plně angažovala jak ve sféře profesní, tak ve svém mateřství a rodinném životě. Osudy Jiřiny Šiklové potvrzují, že má-li společnost být zdravá a spravedlivá, musí ženy působit na vlivných místech vedle mužů.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.