Odhalením pamětní desky připomněl Český rozhlas Olomouc začátek svého vysílání

9. leden 2015

Český rozhlas Olomouc slavil v loňském roce 65 let od svého založení a 20 let od obnovení vysílání. Oslavy završil výstavou o své historii i současnosti "Hlásí se Olomouc" a nyní odhalením pamětní desky v sídle stanice na Horním náměstí v Olomouci.

Za účasti primátora města Olomouce Antonína Staňka byla v pátek 9. ledna při příležitosti začátku vysílání Československého rozhlasu Olomouc odhalena pamětní deska. Pamětní deska je umístěna na fasádě budovy Českého rozhlasu Olomouc na Horním náměstí a připomíná začátek vysílání olomouckého studia, které začalo právě 9. ledna 1949 i obnovení vysílání dne 3. ledna 1994.

"Celý rok 2014 jsme připomínali výročí 65 let od založení Českého rozhlasu Olomouc a 20 let od jeho obnovení. V rámci oslav jsme pořádali řadu koncertů, z nichž se některé uskutečnily i mimo rozhlasové studio. V prosinci jsme ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci otevřeli výstavu 'Hlásí se Olomouc'. Jsem rád, že všechny tyto oslavy byly zakončeny takovým významným okamžikem, jako je odhalení pamětní desky v sídle Českého rozhlasu Olomouc, a to právě v den, kdy se poprvé začalo v roce 1949 vysílat z olomouckého studia," řekl ředitel Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

"Český rozhlas Olomouc byl a je nejen na střední Moravě pojmem a symbolem," uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk. "Byl symbolem moderních komunikačních výdobytků pro ty, kdo o jeho zřízení usilovali od poloviny 30. let a dočkali se v letech 1945 až 1949, byl symbolem kultury pro řadu umělců v letech šedesátých, hlasem svobody ve dnech okupace roku 1968 i oázou pro umělce a hudební skladatele, kteří zde po desítky let natáčeli svá díla. Přeji olomouckému studiu rozhlasu, aby se mu i v dalších desítkách let dařilo naplňovat tyto a další pozitivní symboly a aby i při dalších jubileích měli lidé kolem rozhlasu stále na co s hrdost vzpomínat," zdůraznil primátor.

Hlásí se Olomouc
Celý rok oslav byl provázen seriálem vysílaným na vlnách Českého rozhlasu Olomouc s názvem Hlásí se Olomouc, který také úspěšně mapoval historii rozhlasového vysílání v Olomouci. Přinášel spoustu zajímavostí a zvukových nahrávek z archivu. Celkem bylo odvysíláno 52 dílů, které budou v letošním roce vydány na CD.

Veřejnost ještě do 15. února může navštívit výstavu 'Hlásí se Olomouc' ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, která zachycuje pětašedesátiletou existenci Českého rozhlasu Olomouc. Výstava se posléze přestěhuje do Galerie Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze.

Čtěte také

"Výstava 'Hlásí se Olomouc' přibližuje práci moderátorů, redaktorů, režisérů, dramaturgů a mnoha dalších osobností, které své působení spojili s Českým rozhlasem Olomouc. Díky nim zde vznikla mnohdy jedinečná díla. Současně představuje rozhlas jako dynamické medium, které reflektuje aktuální vývoj ve společnosti," řekl ředitel Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Výstava kromě mapování historie Českého rozhlasu představuje osobnosti spojené s jeho činností. Expozice také zachycuje nedávné či současné projekty ČRo Olomouc.

Spustit audio