Odjezd Hanouska do Čech naprosto chápu. Bezpečí rodiny je na prvním místě, říká Folprecht

Co všechno před zahájením fotbalového utkání kontrolují rozhodčí? Jaká je společná oblíbená vášeň fotbalistů mimo trávníky? Chodí fotbalisté opravdu tak často na kávu? Fotbalový expert Zdeněk Folprecht ve studiu Radiožurnálu Sport v pořadu První dotek dokonce zahrál na kytaru a rozpovídal se i o hudebním talentu ostatních fotbalistů. Hanouskovo návrat zpět do Čech chápe, sám má zkušenost se zemětřesením na Kypru. Připravujeme přepis celého rozhovoru.

Nejvýraznější zprávou posledních dní je zemětřesení v Turecku. Chvíle hrůzy zažil v Gaziantepu i český obránce Matěj Hanousek.

Český fotbalista odcestoval domů do Čech, i když má v Turecku platnou smlouvu, ale to mu asi nikdo vyčítat nemůže, že?

Určitě ne. Zvlášť když tam máte sebou děti, tak je to citlivější. Dovedu si představit, že kdyby tam byl sám a neměl ještě rodinu, tak ty věci snáší trochu lépe. Jinak je ale na prvním místě rodina, takže jeho rozhodnutí naprosto chápu.

Ty jsi také kdysi na Kypru zažil přírodní katastrofu. To asi ale nemělo takový dopad, ne?

Tenkrát jsme na Kypru zažili zemětřesení o síle 4,9 Richterovy škály, což není úplně málo. Byl jsem zrovna na tréninku v Larnace a nic jsem necítil. Žena ale ano. Bydleli jsme ve vysoké budově u pláže, žena byla v osmém měsíci těhotenství, navíc doma s tříletým synem. Vyprávěla mi to stylem, že seděli na posteli, která se najednou začala vibrovat, dveře se samy začaly otevírat a zavírat a bouchat o zeď. Popadla malého Zdenyho a s velkým pupkem běžela ven na ulici. Ostatní lidé také vybíhali ven z budov, ale na ulici to bylo v pořádku, navíc tam lidé jsou na takto relativně malé otřesy zvyklí.

Jsou destinace, kam by jsi za fotbalem nešel za žádnou cenu?

Momentálně bych určitě nešel do Ruska. Někteří spoluhráči, které znám z Ázerbájdžánu, tak šli do Íránu, ale tam bych také nešel. Možná bych mluvil jinak, kdybych byl sám a neměl přítelkyni. Jednou byla ve hře i nabídka z tureckého Sivassporu. Manželka se podívala na internet, co je to za místo, navíc si přečetla rozhovor s Milanem Černým, který tam tehdy působil a říkal, že je to děsné místo. Vzhledem k tomu, že byla Pája těhotná a pracovaly u ní hormony, tak se rozbrečela a doufala, že tam nepůjdu. Nešel jsem, na Kypru jsme byli spokojenější.

Zdeňku, uvidíme tě ještě někdy na ligovém hřišti?

To nejsem teď schopný říct. Myslím si, že se rozhodne hlavně v létě.

Máš nyní výrazně víc volného času, než když jsi byl v tréninkovém a zápasovém režimu?

Nemám výrazně víc času, protože jsem se rozhodně nechtěl flákat. Vrhnul jsem se do jiných aktivit, jednou z nich je i náš pořad. Snažím se tomu věnovat dost času, aby to nějak vypadalo.

Jak dopadl fotbalový kvíz mezi moderátorem Davidem Nyčem a fotbalovým expertem Zdeňkem Folprechtem? Jak dopadl posluchač Tomáš ve Folprechtově Věřte nevěřte? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související