Odložit venku roušky? Až bude proočkovaná větší část populace, doporučuje epidemiolog Smejkal

28. duben 2021
Jak zvládnout pandemii

Incidence klesá, testovat ale musíme dál. I to říká epidemiolog Petr Smejkal v pravidelném středečním rozhovoru s Janem Pokorným. Kdy budeme moct odložit roušky venku? Bude u kadeřnice stačit prokázat se domácím testem? A budeme v květnu opravdu očkovat 100 tisíc dávek denně?

Pojďme na skok do Spojených států. Očkovaní Američané prý nemusí venku nosit roušky, řekl americký prezident Biden…

Ukazuje se, že Američané – jak kdysi řekl Churchill – udělají nakonec všechno dobře, poté co zkusí všechno ostatní. Měli velmi slabý začátek, rok 2020 byl pro ně nesmírně kritický a stále je to hodně životů. Ve chvíli, kdy začali očkovat, začali pandemii úspěšně zvládat.

Čtěte také

Výrok prezidenta Bidena jsem zaznamenal, vyjadřoval se k němu i Anthony Fauci. U odložení roušek ve venkovních prostorech se ale bavíme o situaci, kdy bude většina populace proočkovaná. My se k tomu určitě také v jednu chvíli dopracujeme. Ale ne ve chvíli, kdy viru řádí hodně a kdy nemáte většinu populace proočkovanou – což Američané také nemají, byť jsou dál než my. 

Zmínil jste vakcíny. Zdá se, že Johnson & Johnson se po počátečním rozpačitém startu uchytí velmi dobře. Jak to sledujete?

Sice na chvíli vypadl z úvah a očkování jím se zastavilo – proto, aby se zhodnotilo, zda je vakcína bezpečná. To se prokázalo, vakcína tak opět dostala zelenou. Je to dobrá zpráva, pokud je jakékoliv podezření, dokážeme to v jednu chvíli zhodnotit, a pokud vakcína projde, umíme očkování zase rozběhnout. 

Johnson & Johnson je dobrá vakcína, připomeňme, že je jen jednodávková. Ukazuje se, že po důsledném ohodnocení vakcín ze západních zemí to dopadá dobře. Je to dost optimistická zpráva pro nás pro všechny. Optimistických zpráv je ale víc. Žádná pátá vlna už nás pravděpodobně nečeká, musíme to ještě chvíli vydržet, celá situace ale bude stále optimističtější.

Celý rozhovor s Petrem Smejkalem si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související