Odměna pro hokejové mistry světa? Velezrada a kriminál

20. únor 2016

Byl to první velký komunistický zásah do sportu ze strany československého státu. Proces nazvaný podle brankáře Bohumila Modrého vynesl nesmyslné a kruté tresty nad naší hokejovou reprezentací. Jaká byla role sportu v propagandě rozděleného světa?

„Drazí přátelé, milí kamarádi. Chci vás ujistit, že celý národ, pracující lidé, dělníci, všechna mládež sledovali s nebývalým napětím vaše zápolení na ledě a zahrnou vás vděčnou láskou za váš světový úspěch“, sliboval tehdejší komunistický ministr informací a osvěty Václav Kopecký v únoru 1949, když se československý hokejový tým vrátil z mistrovství světa ve Švýcarsku se zlatem.

Triumfální vítězství navazovalo na stejný mistrovský titul z roku 1947, kdy se hokejisté překvapivě stali také mistry světa na prvním poválečném šampionátu pořádaném v Praze.

„Vděčná láska“ znamenala o rok později nástup do vazebních cel a vykonstruovaný soudní proces nazvaný Modrý a spol. 12 odsouzených hokejistů dostalo trest v souhrnu 77 let a 8 měsíců, byl jim zkonfiskován majetek a ztratili občanská práva.

Je otázkou, proč komunisté jako symbol zrady vybrali právě legendárního brankáře Bohumila Modrého, zvaného Bóža Modrý, který v té době již nebyl ani v reprezentaci. Netýkala se ho tedy zmařená cesta na hokejový turnaj do Londýna v roce 1950, kdy zklamaní hokejisté v jedné pražské restauraci nejen zapíjeli žal, ale také se velmi ostře vyjadřovali na adresu komunistického státu.

Ale možná za tím stály právě sportovní výkony Bóži Modrého, nabídky na hostování v zámořské hokejové lize a obrovská domácí popularita. Důsledky komunistického kriminálu v uranových dolech v Jáchymově byly pro něj fatální. Zemřel ve věku 47 let na následky ozáření.

Jaké byly tehdejší společensko-politické okolnosti? Jakou roli hrála politika ve sportu. Jaké důsledky měl tento vykonstruovaný soudní politický proces pro československý hokej na další léta?

Hosty dalšího dílu Historie Plus jsou doc. Michal Stehlík a dr. Vojtěch Scheinost. Režie Yvona Žertová. Celý pořad si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: ide , Ondřej Nováček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.