Odolává větru, dešti. V Rusku vzniká nejseverněji stojící výšková budova světa, mrakodrap Lachta

V Petrohradu na břehu Finského zálivu se tyčí nejvyšší mrakodrap Evropy s názvem Lachta. Mamutí stavba musí odolat silnému větru i nánosům ledu. Je to totiž zároveň nejseverněji stojící výšková budova na světě. A od samého počátku vyvolává živou debatu. Vedení Petrohradu se kvůli ní dostalo do sporů i s Unescem. Původně totiž plánovalo, že vyroste nedaleko historického centra. Veřejnosti by se mrakodrap měl otevřít v příštím roce. Termín se ale už několikrát posouval.

Na první pohled vypadá budova kompletně dostavěná. Podzimní slunce se jasně odráží od skla, které pokrývá povrch 462 metrů vysoké stavby. Rány v pozadí ale naznačují, stavební práce jsou přece jen ještě pořád v plném proudu.

Tvar plamene jako logo Gazpromu

A takhle nám tu rybářům dva nebo tři roky kvůli tomu bouchají. Chodíme sem nahodit udici, zarybařit si a oni tu dva roky buší a buší,“ říká pan Jurij s prutem ponořeným do vod Finského zálivu, na dohled od železobetonové stavby.

Lachta Centr je se 462 metry nejvyšším mrakodrapem Evropy. Původní projekt přitom počítal s tím, že bude stát blíž centru a bude o něco nižší

Líbí se mi tahle budova. Je zajímavá, pěkná. Proč ji ale postavili, to nám, obyčejným obyvatelům, není úplně jasné. Pro turisty, aby si mohli prohlédnout město z výšky, to ale může být skvělé,“ uvažuje.

Jenže Lachta Centr se svou vyhlídkovou plošinou a panoramatickou restaurací nemá být zdaleka jenom lákadlem pro turisty. Tvarem připomíná plamen. A nikoli náhodou. Je totiž novým sídlem ruského plynárenského kolosu Gazprom, největšího exportéra zemního plynu na světě, a odkazuje tak k jeho logu.

Bude to pěkné,“ těší se místní

Právě tady, v někdejším petrohradském rajónu Lachta, podle kterého dostala budova svůj název, v roce 2012 začala růst v podstatě úplně nová čtvrť.

Hrubou stavbu mrakodrapu sice dokončili v roce 2019, pokračují teď ale práce na interiéru. A hlavně v okolí, kde vzniká celý komplex budov, například planetárium nebo výstavní prostory a s nimi spojená infrastruktura.

Budou tu dělat novou promenádu. Všechno tu budou zkrášlovat. Celou tuhle pláž. Přivezou nový písek, ukazovali to v televizi. Bude to pěkné,“ říká paní Antonina, zatímco se spolu s dalšími dámami v seniorním věku vyhřívají na slunci, na lavičce v nedalekém parku.

Čtěte také

Bydlí jenom kousek od mrakodrapu, ve staré zástavbě, a vidí tak, jak práce postupují krok za krokem. Pochvalují si ale, jak už teď pěkně svítí v noci. A zvlášť o svátcích, někdy prý i v barvách ruské trikolóry.

Ruský vzkaz Evropě

Pro Rusko je ostatně tohle prvenství symbolické. Stejně jako vzkaz, který se tím snaží vyslat do Evropy. Z desítky nejvyšších mrakodrapů na jejím území jich je osm právě v Rusku. A vyrostly v poslední dekádě.

autoři: Ivana Milenkovičová , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související