ODS hlásí restart. Po kongresu se chce vrátit do vysoké politiky

19. leden 2014

V Olomouci skončil celostátní sjezd občanských demokratů, který přinesl řadu novinek. Změnilo se vedení strany i stanovy. Delegáti odhlasovali vznik stočlenného republikového sněmu a zároveň se snížil počet členů širšího vedení strany, republikové rady.

Podpora změny stanov byla poměrně velká. Má zlepšit komunikaci vedení strany s regiony. Výkonná rada bude zhruba poloviční, každý kraj v ní bude mít pouze jednoho zástupce.

Aby se regiony mohly více podílet na rozhodování strany, nově vznikne 100členný republikový sněm, jehož členy budou šéfové oblastních a regionálních sdružení společně s celorepublikovým vedením. Sněm by se měl scházet dvakrát až třikrát do roka.

Změny navrhla ještě stará republiková rada v čele s teď už bývalým úřadujícím předsedou Martinem Kubou.

„Pokusili jsme se přijít s tím, že by se výkonná rada zmenšila na jednoho zástupce za každý region, byla by pracovnější orgán, schopný se lépe sejít a lépe fungovat,“ řekl Kuba.

Za prosazení změn se v Olomouci zasadil i nový předseda Petr Fiala: „Kongres každým svým dalším rozhodnutím potvrzuje vůli ke změně. A to, že chce učinit Občanskou demokratickou stranu co nejvíce akceschopnou, ale samozřejmě i takovou, která respektuje a zohledňuje názory svých členů.“

Delegáti kongresu dnes odhlasovali i další změny stanov, místní sdružení nebo jeho rada budou například moci zrušit členství tomu, kdo bude pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin.

„Je to vzkaz veřejnosti, že pokud by v ODS byl někdo, kdo se ocitl na štíru se zákonem a kdo dokonce byl odsouzen za spáchání nějakého trestného činu, tak v té straně nemá co pohledávat,“ vysvětlil nový první místopředseda strany Jan Zahradil.

„Myslím si, že z hlediska celistvosti stanov je to další užitečný bod, který v případě nějakého konkrétního lidského pochybení, ke kterému může dojít, eliminuje případné problémy,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka.

ODS věří v úspěch v evropských volbách

Delegáti olomouckého kongresu ODS včera zvolili do čela strany bývalého ministra školství, poslance Petra Fialu. Ten chce straně vrátit sebedůvěru a dostat ji zpět do vysoké politiky.

„ODS je zpět. Občanská demokratická strana získala novou energii, nový impulz a odedneška se už nebude zabývat svými vnitřními problémy, ale znovu začne aktivně oslovovat veřejnost a bude dělat všechno pro to, aby se brzy stala opět významnou politickou silou v naší zemi,“ věří Fiala.

Předseda ODS Petr Fiala a první místopředseda Jan Zahradil (vlevo) na kongresu strany v Olomouci

S novým vedením by strana chtěla uspět už v jarních volbách do Evropského parlamentu.

„Jsme si samozřejmě vědomi blízkosti termínu voleb do Evropského parlamentu, jsme si vědomi toho, že cesta ODS zpátky nahoru bude dlouhá, ale jsme připraveni udělat všechno pro to, abychom už v těchto volbách dokázali dobrým způsobem oslovit veřejnost,“ potvrdil předseda.

Ještě před volbami chce ale Fiala sestavit stínovou vládu. „Je potřeba, aby co nejrychleji měla Občanská demokratická strana tým mluvčích pro jednotlivé resorty, pro jednotlivé politické oblasti. Ale o tom, kdo bude ve stínové vládě, budu teprve vést jednání,“ dodal.

Němcová ani Pospíšil prý nezmizí

Prvním a statutárním místopředsedou ODS se stal europoslanec Jan Zahradil. Řadovými místopředsedy jsou nově starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský, senátor Miloš Vystrčil a primátor Olomouce Martin Novotný.

Výraznými tvářemi ODS by ovšem mohli zůstat i Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil. Bývalá předsedkyně sněmovny ani exministr spravedlnosti při volbách do vedení strany neuspěli. Podle nového předsedy Petra Fialy ale chtějí občanští demokraté i nadále využívat jejich schopnosti:

„Určitě nebudeme plýtvat talenty a schopnostmi lidí, jako je paní Němcová nebo Jiří Pospíšil, to budou nadále aktivní členové poslaneckého klubu Občanské demokratické strany a budou nadále výraznými tvářemi naší politické strany.“

Před kongresem se často mluvilo o tom, že ODS potřebuje jakýsi restart. „Ten se spatřoval především ve výměně některých lidí, kteří už ve vedení a jiných funkcích byli příliš dlouho a nemohli už podle obecného mínění nabídnout ODS to, že by od druhého dne byli noví, lepší, jiní a ODS táhli dopředu,“ uvažuje komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Co nového změna vedení přinese, se ale podle něj teprve ukáže. Vedení ODS začne v nové sestavě pracovat už v pondělí.

Kongres ODS v Olomouci
autoři: mkp , pno , jac , vma , jšo , krw
Spustit audio