ODS hledá v Jihlavě cesty k vlastnímu ozdravení, její preference dál padají

28. únor 2013

Občanská demokratická strana není v poslední době v nejlepší kondici. Výrazně jí poklesly volební preference a část strany volá po svolání předčasného kongresu. Situací v ODS se zabývalo dnešní zasedání její výkonné rady v Jihlavě.

Výkonná rada občanských demokratů obvykle zasedá v sídle strany na pražské Pankráci. Teď se však vedení strany rozhodlo, že během pěti týdnů postupně navštíví různé kouty republiky. Chce si promluvit se straníky přímo a zjistit, jaká situace ve straně vlastně je.

Nejde přitom o nic nového. V dobách, kdy byl předsedou strany Václav Klaus, bývalo běžné, že vedení ODS pořádalo výkonné rady i jinde než v Praze. Právě proto, aby udržovalo i kontakt se členy strany.

Z oblastního sdružení ODS v Mladé Boleslavi zazněl v minulých dnech návrh, aby se nejpozději v dubnu sešel mimořádný kongres ODS a dal straně téma, které by ji vyvedlo z krize. Kongres by však nebyl volební.

„Chtěli by, aby vznikla jakási pracovní skupina z poslanců, senátorů a úspěšných komunálních politiků, která by se pokusila pro podzimní řádný kongres zformulovat ideovou podstatu příští volební kampaně ODS, aby strana měla lidem co nabídnout,“ vysvětluje politický komentátor Petr Nováček.

„Svědčí to o tom, že strana je skutečně neklidná. Neví si rady a hledá všechny možnosti, jak se zmobilizovat. ODS je v krizi a je to přirozený důsledek toho, že už je sedm let u moci. Je zralá na opozici,“ míní Nováček.

Podle něj občanským demokratům hrozí, že příští sněmovní volby prohrají. A to možná i se svým hlavním konkurentem na pravici, TOP 09. Podle posledních průzkumů už Schwarzenbergova strana občanské demokraty předstihla.

„Nechci věštit, ale mám za to, že příští velké volby nutně musí ODS prohrát, aby se v opozici dala dohromady a ožila. ODS má velké problémy s klientelismem a korupcí, chybí jí nová přitažlivá ideová náplň, strana přestala táhnout, začala lidi nudit,“ upozorňuje komentátor.

autoři: pno , mka
Spustit audio