Odvážný ponor do rozmanitostí světa. Cenu Jiřího Ortena 2022 získala básnická sbírka Měňagon Vojtěch Vacka

17. květen 2022

Vítězem 35. ročníku Ceny Jiřího Ortena, která se uděluje talentovaným autorům do 30 let, se stal básník Vojtěch Vacek. Porotu jmenovanou Svazem českých knihkupců a nakladatelů upoutal svým druhým literárním počinem, sbírkou Měňagon. 

Potemnění odrazů

„Dalo by se říct, že je to tvar, který odráží rozmanitost a proměnlivost světa kolem, ale zároveň je i rozmanitý sám ve své měňavosti – odráží jak temné, tak světlé a barevné odstíny, které se odráží od světa,“ pokusil se laureát letošní ceny vystihnout význam názvu vítězné knihy.

Přebal básnické sbírky Měňagon Vojtěch Vacka

A dodal: Z posledních pěti let jsem měl hromadu materiálu, ale nakonec jsem vybral jen velmi úzký výsek, který jsem si uznal. Z toho jsem měl nějakou množinu, kterou jsme společně s Robertem Wudym dali do kupy a seřadili jsme to tak, aby to v knize dávalo dohromady i nějaký základní příběh, který je tvořený spíš náladou než narací. Ačkoli s tím příběhem to nebylo to původně psané. Začíná to v uvozovkách veselejšími texty, až to přejde do temnoty, což je nějaké spektrum, které jsem během těch pěti let zažil a tedy napsal.“

Poezie v přímém přenosu

„Měňagon Vojtěcha Vacka je sbírka barevná a zářivá. S dětskou nenechavostí osahává pojmy, lidi, zvířata, věci i situace. Autorovi nelze upřít hravost a bohatou imaginaci, nenajdeme tu však nic svévolného, vše je podřízeno zvláštní snové logice – zkušenosti, jakou si podprahově nese každý z nás,“ uvedla ve svém laudatiu básnířka a nakladatelská redaktorka Božena Správcová.

„Tam, kde se Vacek drží spatřeného, je jeho poezie přes veškerou lehkost podivuhodně přesná a hluboká. Zážitek z básnických obrazů umocňuje autorův bohatý slovník a virtuózní zacházení s češtinou. Jde tu o poezii v přímém přenosu, o odvážný ponor do rozmanitostí světa, aniž je předem jasné, jak to dopadne; svého druhu lov,“ doplnila členka odborné poroty. V té kromě ní zasedli literární redaktor Štěpán Kučera, básník, kulturní organizátor a překladatel Ondřej Buddeus, literární historička Alena Šidáková Fialová a literární teoretik a kritik Petr Fischer coby předseda poroty.

Básník Radek Touš, nominovaný na Cenu Jiřího Ortena 2022

Proměnlivost, křehkost i úspornost

Celkově bylo letos přihlášeno sedmnáct titulů, z nichž byla tři díla nominována do užšího výběru. V něm se kromě vítězného Měňagonu Vojtěcha Vacka (Nakladatelství Pavel Mervart) ocitla subtilní „japonská“ novela Josefa Tichého Předvečer (Minimum Difference) a úsporně výstižná básnická sbírka Štičí kost (Trigon) Radka Touše. Všichni nominovaní získají překlad ukázky z díla do angličtiny, němčiny a francouzštiny pro účely případného vydání v zahraničí. Cena Jiřího Ortena je navíc spojena s finanční prémií pro vítěze ve výši 50 000 Kč a poslední dva roky jsou částkou 10 000 Kč odměněni i oba další nominovaní. 

Spustit audio

Související