Oficiálně potvrzeno! Druhá celoplošná DAB+ síť bude v Německu vysílat z Drážďan i kóty Ochsenkopf

18. září 2020

Nový rozhlasový multiplex bude zachytitelný na omezeném území Čech díky některým vysílačům ve spolkových zemích Sasko a Bavorsko. Od spuštění sítě mám mít přístup k šestnácti novým programům přibližně 67 milionů obyvatel.

Telekomunikační společnost Media Broadcast zveřejnila ve čtvrtek 17. září technické parametry připravovaného druhého celoplošného DAB+ multiplexu pro Německo. Je tedy konec spekulacím, z kterých vysílačů bude možné přeshraničně tuto digitální síť zachytit na omezeném území Čech. V případě Bavorska půjde o Ochsenkopf, který však bude spuštěn nejpozději na konci letošního roku, a Hohe Linie – oba na kanálu 5D. Ten bohužel na našem území koliduje s východočeskou Černou horou přidělenou operátoru Teleko digital.

O něco příjemnější bude situace v případě Krušných hor. Kvalitní signál ze Saska bude zajišťovat dvojice vysílačů Chemnitz – Geyer a Dresden – Wachwitz, taktéž oba na kanálu 5D. Stejný kmitočet je přidělen také vysílačům druhého celoplošného multiplexu v Durynsku. Nová rozhlasová síť pokryje od počátku přibližně 67 milionů obyvatel Německa, tedy okolo 83 % populace. Dálnice budou pokryty dokonce z 85 %. Kromě kanálů 5D a 12D bude nový multiplex fungovat také na kanálech 8C a 9B. Operátor spustil také virtuální mapu pokrytí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související