Ohledně stavby akvaparku v Plzni politici stále nemají jasno

16. březen 2018

Bude v Plzni akvapark nebo nebude? Ani po letech diskusí to není jasné. Vzniknout by ale měla nová studie, která ukáže, kde a za kolik peněz by šlo akvapark postavit. I ta ovšem budí odlišné emoce.

Plzeň a Plzeňský kraj chystají spolupráci ohledně akvaparku. Mluví se o něm už skoro 20 let, ale v krajském městě pořád chybí. O tom, jestli ho postavit nebo ne, se vedou sáhodlouhé diskuse a neshodují se ani koaliční partneři na radnici. ODS navrhuje raději vyčistit část přehrady České údolí. ČSSD by naopak akvapark chtěla. Vedení města a Plzeňského kraje se chystají podepsat memorandum a na jeho základě zaplatit novou studii za zhruba 1,4 milionu korun.

Téma akvaparku se řešilo i na posledním zasedání Zastupitelstva města Plzně. Opoziční zastupitel Michal Vozobule z TOP 09 přišel s návrhem na aktualizaci studie z roku 2012, ve které jsou vytipovaná místa, kde by mohl akvapark vzniknout. Zpřesnění studie by stálo zhruba sto tisíc korun. Návrh ale hlasováním neprošel.  

Plzeň společně s krajem chce postavit akvapark za stovky milionů

Na tobogánu

Akvapark s odpočinkovým areálem v regionu v současnosti chybí. Představitelé Plzeňského kraje i města Plzeň vědí, že dotace EU na tyto projekty už nebudou. Připravují memorandum o společném postupu, jehož prvním krokem bude studie německé firmy.

  

„Je to škoda, protože chybělo 5 hlasů. Máme pocit, že těm zastupitelům, kteří pro to nehlasovali, o ten cíl vlastně nejde. Byť tady deklarovali, že akvapark chtějí, tak tím svým rozhodnutím celý ten proces zpomalili, zastavili. Bohužel, v tuhle chvíli není jasné, jak to bude s akvaparkem dál," okomentoval situaci Michal Vozobule.

V rozhodování o akvaparku má pomoct detailní studie, město a kraj by ji zaplatily napůl 

Podle primátora města Plzně Martina Zrzaveckého z ČSSD je dalším krokem zmíněné memorandum mezi městem a krajem. Za částku 1,35 milionu korun chce zadat vypracování detailní studie akvaparku, který by měl sloužit nejen občanům města ale celého Plzeňského kraje. S tím ale někteří zastupitelé nesouhlasí.

„Myslím si, že se jedná o plýtvání veřejnými prostředky," reagoval Michal Vozobule z TOP 09.

Náklady na studii by kraj a město zaplatily napůl a hotová by měla být zhruba do půl roku. Ovšem pokud dojde na podpis memoranda. 

„Kolegové ho mají k dispozici, nicméně zatím jsme ho na poradu vedení nebrali. Já čekám, až se k němu vyjádří úřad, až k němu dá připomínky a následně ho projednáme na poradě vedení," upřesnil primátor Martin Zrzavecký.

Ani pro aktualizaci stávající studie, ani pro studii novou není ODS. Preferuje úplně jiný vodní projekt a to vyčištění nádrže České údolí, která má v současnosti nevhodnou vodu ke koupání.

Občanští demokraté chtějí pro koupání upravit borskou přehradu

„Pokud se má investovat ve stovkách milionů korun a cílem jsou další možnosti volnočasových aktivit a relaxace občanů, koupání, tak si myslíme, že ten projekt borské přehrady je smysluplnější," vysvětlil stanovisko občanský demokrat a náměstek primátora Pavel Šindelář.

Podle Šindeláře by se měla vytvořit hráz, která oddělí řeku a část nádrže. Řeka přitom má mít stále stejný charakter, ta část nádrže, která se oddělí, má pak sloužit ke koupání.

Skepticky se na akvapark tváří například i zastupitel Ludvík Rösch z hnutí Občané patrioti.

„Citově bych ten akvapark chtěl, ale ekonomicky je to strašlivý závazek. Jednak ho postavit, ale hlavně potom ta režie toho akvaparku. My máme vlastní dva bazény, které potřebujeme opravit, na které potřebujeme peníze, takže já bych byl s tím akvaparkem velmi zdrženlivý," řekl Ludvík Rösch.

Nová studie určí nevhodnější místo pro akvapark, druhy atrakcí, náklady na stavbu i na provoz, který by zajišťoval soukromý subjekt. V minulé studii byla částka na provoz akvaparku za 700 milionů korun odhadnutá na 50 milionů ročně. Zatím město chystá modernizaci bazénu na Slovanech za 130 milionů korun.

autoři: kos , sch
Spustit audio