Ohnivá flow i westernové kytary. Surround Sound do vašich hlav přinášejí JID, Spoon, Sipper a Lucius

19. leden 2022
Topinky

Málo známý Newyorčan Sipper je možná barvoslepý, ale jeho hudba je pestrá až až – na jeho ležérní banger Fuck Sex pak v novinkách navazuje novozélandský talent Baynks tematickou skladbou Naked. Londýnský MC s ghanskými kořeny Kojey Radical u toho žádá odplatu, zatímco navrátilci Lucius nám ukazují, jak se protančit temnotou. Wild!

JID – Surround Sound ft. 21 Savage & Baby Tate
Credits: Destin Route, Shéyaa Bin Abraham-Joseph, Tate Farris, Charles Singleton, Eddie Snyder, Gabriel Guerra, John Welch, Nuri Saberin
Label: Dreamville / Interscope
Album: The Forever Story

Atlantský rapper JID se na scéně pohybuje už víc než dekádu, je členem kolektivu Spillage Village a patří na značku Dreamville, za níž stojí J. Cole. Fanoušci si ho zatím řadili spíše do množiny rapperů, kteří stáli mimo trapový mainstream a víc než hity sbírali ocenění od kritiky. JID je ale nyní připraven udělat další krok ve své kariéře: už rok ohlašovaná třetí studiová deska The Forever Story by měla snad letos konečně vyjít.

Surround Sound je první oficiální singl a hostují na něm 21 Savage a Baby Tate. O produkci tracku s nasamplovanou Arethou Franklin a mocným beat switchem se postarali Christo a DJ Scheme. Kdy deska vyjde, není jasné, zatím se jen ví, že JID vystoupí v dubnu na Coachelle.

Sipper – Fuck Sex
Credits: Joseph Beerman
Label: Family Computer
Album: Fuck Sex single

Stále ještě povážlivě neznámý, barvoslepý newyorský sad boi Joe Beerman aka Sipper vzal streamovací služby útokem už před třemi lety svým debutovým EPčkem Adam Driver. Co na něj elitní americký herec říkal, nevíme, nicméně bedroom popový hitmaker Sipper od té doby pravidelně sype čím dál chytlavější tracky, ve kterých se potkává ležérní melodický vokál s nápaditou nadstylovou instrumentací.

Typický mix smutku a mlhavé euforie má v sobě i jeho první letošní singl s poněkud melancholickým názvem Fuck Sex. Takhle nějak by dnes možná zněl rapper Lil Peep, kdyby byl frontmanem naší oblíbené (rovněž zoufale nedoceněné) kapely Helvetia…

CHAI – Whole
Credits: Mana Obata, Kana Obata, Yuuki Mizutani, Yuna Matsui
Label: Sub Pop
Album: Whole single

Japonská experimentální popová kapela CHAI se vrací s novým singlem Whole. Ten bude sloužit jako titulní píseň k romantickému seriálu Koi-senu Futari, který odvysílá japonská veřejnoprávní televize NHK. Píseň inspirovaly hity z japonských seriálů devadesátých let i hlavní dějová linka zmíněného seriálu, který je o aromantických a asexuálních vztazích.

„Lidé jsou různí, ale to ještě neznamená, že se z nich musí stát nepřátelé. Přály bychom si, aby se lidé naučili milovat to, jak jsme jiní,“ říká Yuuki z CHAI o písni Whole. Své zatím poslední album Wink vydala kapela CHAI loni na jaře pod hlavičkou Sub Pop.

Spoon – Wild
Credits: Britt Daniel, Jim Eno, Alex Fischel, Gerardo Larios, Ben Trokan, Jack Antonoff, Gabe Wax, Mark Rankin
Label: Matador
Album: Lucifer On The Sofa

Skutečnost, že 11. února vyjde nová deska texaské pětice Spoon, patří momentálně i pro nás mezi několik málo důvodů, proč ráno vůbec vstát z gauče. Z připravovaného alba Lucifer On The Sofa jsme si už nasadili první singl The Hardest Cut, který potvrzoval zvěsti o klasickém rockovém zvuku, jak si ho představuje člověk, „kterej nikdy nepochopil Erica Claptona“, ale miluje ZZ Top.

Nová hymnická skladba Wild prozrazuje pro změnu inspiraci legendárními The Rolling Stones a je dalším důkazem toho, že u Spoon se v povědomém objevuje vždy cosi nepředvídatelného. Syrově černobílé westernové video režírovala s citem pro umocnění mýtické váhy kapely dvojice Ben Chappell and Brook Linde. Pouštět divoce nahlas a ze střechy baráku...

Lucius – Next To Normal
Credits: Jess Wolfe, Holly Laessig, Dan Molad, Peter Lalish, Trent Dabbs
Label: Second Nature Records
Album: Second Nature

Po dlouhých šesti letech, které uplynuly od vydání alba Good Grief, se s anoncí třetí studiové nahrávky vrací skvělá indie popová čtveřice Lucius. Původně newyorská kapela, která v roce 2015 přesídlila do Los Angeles, své dosavadní hity často stavěla na vokálních harmoniích ústředního dívčího dua Holly Laessig a Jess Wolfe, jejichž hlasové fondy v minulosti úspěšně vytěžila taková jména jako Roger Waters (Pink Floyd), Jeff Tweedy (Wilco) nebo Sheryl Crow.

Nejinak je tomu i na nejnovějším singlu Next To Normal, který zábavně kloubí funkový vibe s prvky psychedelie, a předznamenává tak sound nové desky Second Nature, která vyjde 8. dubna. „Je to album, které vás žádá, abyste v těžkých chvílích neseděli, ale protančili si cestu temnotou,“ dodává k aktuálnímu releasu, který produkovali držitelé Grammy Dave Cobb a Brandi Carlile a sama Jess Wolfe.

Kojey Radical – Payback ft. Knucks
Credits: Kwadwo Amponsah, Cameron Palmer, Knucks
Label: Atlantic
Album: Reasons To Smile

Londýnský progresivní MC a kreativní ředitel s ghanskými kořeny Kojey Radical od září zbrojí na svůj albový debut. Důkazem toho, že má k němu nakročeno v ten správný čas, jsou třeba tři nominace na britských hudebních cenách MOBO (včetně kategorie Nejlepší nováček), které průběžně sbíral od roku 2018. Novinka Reasons To Smile vyjde 4. března a další ochutnávkou z ní je funkem líznutý singl Payback, který zdobí pro něj typické dechy a na němž ho doprovází rapový kolega Knucks.

Tihle dva se naposledy střetli na desce The New World producenta Swindela (ten se postaral i o produkci tracku Payback) a teď se jejich ohnivé flows potkávají znovu. „Když vás tak dlouho učili být obětí, je skvělé postavit se a říct: ‚Nikdo mě nemůže šikanovat,‘ “ svěřuje se Kojey Radical. Pomstychtivý a zároveň povzbudivý banger nás teď bude pravidelně ‘fackovat’ v rotaci Radia Wave.

Lake Malawi – Spinning
Credits: Albert Černý, Jeroným Šubrt, Joakim Steen, Shari Short, Siv Egseth
Label: Holidays Forever
Album: Spinning single

Indie-popovou kapelu Lake Malawi, která si svůj název vypůjčila z písně Bona Ivera, v současnosti tvoří zpěvák Albert Černý a klávesista Jeroným Šubrt. Chvíli po vydání debutového singlu v roce 2014 otevírali v Praze pro Thirty Seconds To Mars, následovalo EP We Are Making Love Again s hit singlem Chinese Trees, který slavil úspěch i v zahraničí. Po vydání dlouhohrajícího debutu přišla na řadu i úspěšná reprezentace Česka na Eurovizi s písní Friend Of A Friend.

Nyní Lake Malawi chystají pro desku Surrounded By Light (2017) pokračovatele a první předzvěstí je singl Spinning, který svou překvapivou hravostí nutí vzpomenout na Andersona Paaka a tanečním potenciálem na Duu Lipu. Kromě Alberta a Jeronýma jsou pod ním podepsáni ještě norský producent Jowst, americká zpěvačka a producentka Shari Short a norská songwriterka Siv Egseth. Deska má vyjít v polovině letoška a ochutnávkový singl doplňuje videoklip dvou Veronik – Jelšíkové a Donutkové.

Baynk – Naked
Credits: Jock Nowell-Usticke, Annika Wells, Rutger Van Woudenberg
Label: AllPoints / Believe
Album: Adolescence

Novozélandský hudebník Jock Nowell-Usticke alias Baynk se po sedmi letech vydávání singlů a EPček dostal konečně i k dlouhohrající desce. Album Adolescence stihlo vyjít v lednu 2022 a desku aktuálně propaguje singl Naked. Ten vznikl ve spolupráci s producentem, který si říká The Nicholas.

„Během mé kariéry se několikrát stalo, že mi došla inspirace. A pak mi jednou došlo, že nemusím zpívat o tom, co zažívám teď, a můžu zpívat o tom, co jsem už zažil. Tahle deska je reflexí mého mládí,“ říká Baynk o své debutové desce, která zatím sklízí kladné recenze.

Vyskytují se v hudební redakci Radia Wave výhradně gaučoví Lucifeři? Cítil se Aleš za mlada jako Petr Párek? Má Filip kde bydlet? A jaké je jeho celoživotní motto? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.