Oldřich Králík: Čechy a Evropa v 10. století. Úryvek ze stati českého literárního historika

24. září 2022

Oldřich Králík hovoří o významu tzv. Kristiána a o snahách biskupa Vojtěcha, který chtěl sloučit tradice latinského křesťanství a církevněslovanské vzdělanosti. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Michal Pavlata
Připravil: Petr Turek
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: 2007

Literární historik Oldřich Králík (1907–1975) je znám jako autor rozsáhlé monografie o Otokaru Březinovi, knih a studií o Máchovi, Nerudovi, Bezručovi, o nejstarších legendách českého písemnictví či o Karlu Čapkovi. Vedle více než dvaceti knižních publikací uveřejnil během své padesátileté vědecké kariéry i více než pět set příspěvků v literárních i vědeckých časopisech, sbornících, novinách a antologiích.

Rozsáhlý soubor jeho zásadních studií i drobnějších textů vyšel roku 1995 pod názvem Osvobozená slova v nakladatelství Torst. Oldřich Králík byl zastáncem i obohatitelem metod filologické kritiky, bral literaturu s vážností a znal její místo v dějinách národní kultury. Jeho stať Čechy a Evropa v 10. století (1967) o tzv. Kristiánově legendě je pak horoucí obranou velké české minulosti. 

autor: tur
Spustit audio