Olga Sommerová

4. červenec 2009

Hostem Václava Žmolíka byla dokumentaristka Olga Sommerová, se kterou se moderátor spojil prostřednictvím rozhlasových linek z Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Olga Sommerová natočila stovky dokumentů, za které získala řadu ocenění. Můžeme například zmínit dokumentární cykly Třináctá komnata, Gen nebo Genus. V dopoledním vysílání prozradila své plány, mluvila o oblíbených etapách natáčení a zmínila i spolupráci se svou dcerou Olgou Špátovou.V neděli 5. července bude hostem reklamní režisér Ivan Zachariáš.

Olga Sommerová nyní pracuje na dvou filmech. Jedním z nich je dokument o Chartě 77, který bude mít tři díly a měl by se vysílat v listopadu tohoto roku. Ve druhém z nich sledovala nastudování baletu Špalíček, v němž vystoupili studenti taneční konzervatoře spolu s několika desítkami dětí. Dokumenty už Olga Sommerová natočila a zbývá je sestříhat. Právě období ve střížně považuje za nejlepší část tvorby filmu. "Tam dostává film svůj tvar," vysvětluje.

Děti Olgy Sommerové své rodiče nezapřou. Jakub Sommer vystudoval dokumentární tvorbu a Olga Špátová se pustila rovnou do natáčení. "Olga se potatila," tvrdí Olga Sommerová o dceři a vzpomíná na kameramanské umění svého zesnulého manžela Jana Špáty.

Olga Sommerová se svou dcerou často natáčí. "Naše spolupráce je senzační. Ona má mladou energii, nápady, je velmi empatická. A já získávám od ní. Je to pro mě velká radost," popisuje.

Chcete-li se dozvědět o průběhu restaurování poničených dokumentů Jana Špáty, které budou součástí filmového festivalu v Karlových Varech, poslechněte si celý záznam dopoledního rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Olgou Sommerovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio